Regeringen vill att hållbar natur- och ekoturism på landsbygden ska utvecklas som näringar. Eftersom svensk natur prisas allt mer internationellt ger detta nya möjligheter att sälja det vi själva inte alltid uppskattar: ett stressfritt och naturnära liv på landsbygden.
Turismen visar nu tendenser att gå ännu mer mot att exempelvis det inte enbart är hotellnätter som efterfrågas. Hotellnatten behöver i stället bli till en upplevelse. Svensk besöksnäring växer och natur- och ekoturismen ger landsbygden nya möjligheter till fortsatt försörjning, nya jobb och regional tillväxt. Men hur gör vi för att ta vara detta på bästa sätt?
Enligt Visit Swedens analys baserad på Tillväxtverkets senaste statistik av Sverigeintresserade resenärer, drar de slutsatsen att utländska turister främst kommer hit för att uppleva nya platser, koppla av och uppleva naturen. Allt detta har vi i överflöd.
Upplevelser uppstår när övernattningar kombineras med saker som fågelskådning, kajakpaddling eller bäversafari. Utländska gäster tar gärna upplevelsen ännu ett steg längre och vill gärna kunna njuta av säsongsbetonad och närodlad mat. Det bästa är att Sverige med enkelhet kan erbjuda allt detta. Särskilt på landsbygden.
Den hållbara utvecklingen för turismen är inga problem med tanke på närheten till naturen och den goda omvårdnad om denna som markägare historiskt sett visat. Sverige står i många länder förutom för natur och stressfrihet, även för trygghet och hälsosam gastronomi. Regeringen har satsat 70 miljoner kronor under en treårsperiod för att Visit Sweden ska stärka bilden av Sverige som turismnation. Detta jobb utförs uppenbarligen utmärkt.
Men för att turismen ska kunna utvecklas vidare behövs det klarhet i hanteringen av delningsekonomin och skattefrågan kring denna. Det borde däremot gå att finna en fungerande väg för att inte hindra utvecklingen för turismen. För det går inte att blunda för att internet och olika tekniska verktyg möjliggör för fler att både hyra ut och hyra ett mer annorlunda boende än en vanlig hotellövernattning. Målgruppen borde vara så pass olika att någon större konkurrenssituation inte borde uppstå. Och delningsekonomin och dess tjänster förenklar för småföretagare. Skattefrågan måste därför få en fruktbar lösning.
Att det finns en global önskan att uppleva det Sverige har att erbjuda, har Ishotellet i Jukkasjärvi bevisat under många år. Därför vore det också högst logiskt att kunna skapa andra liknande koncept med samma framgångsrika resultat. Allt beror på hur det paketeras. Och vi lider knappast brist på vild och vacker natur. Det vackra eller exotiska uppstår i betraktarens ögon, det är dock viktigt att komma ihåg. För exempelvis en tysk, kan enbart vetskapen om vilda djurs, oftast älgars, närvaro, höja attraktionskraften för ett resmål. Natur- och ekoturism på landsbygden tillhör definitivt framtiden. Och vem vet, kanske även gårdsförsäljning blir en framtida del av denna mångfald bland företagande.
Mathias Grimpe
Centerpressens Nyhetsbyrå