Adam i "Sveriges mästerkock": "Mamma inspirerade mig"

I premiäravsnittet av årets "Sveriges mästerkock" på TV4 var Adam Thulin först ut att presentera sin mat för juryn. Hans hemmagjorda pasta hyllades av Markus Aujalay, och Adams kombination av ödmjukhet och enorm talang gjorde att den unge Katrineholmaren gick genom rutan på studs.

21-åriga Adam Thulin från Katrineholm har blivit en stor favorit i årets upplaga av Sveriges Mästerkock. Nu berättar han att började laga mat som sexåring och att hans största inspiration varit hans mamma – och Katrineholmsfödda stjärnkocken Tommy Myllymäki.

21-åriga Adam Thulin från Katrineholm har blivit en stor favorit i årets upplaga av Sveriges Mästerkock. Nu berättar han att började laga mat som sexåring och att hans största inspiration varit hans mamma – och Katrineholmsfödda stjärnkocken Tommy Myllymäki.

Foto: Gabriel Liljevall

Reality-tv2022-02-22 19:51

Sedan dess har Adam Thulin gått från klarhet till klarhet i programmet.

I varje avsnitt har juryn gett deltagarna allt klurigare utmaningar. Den osäkerhet som Adam visade i premiäravsnittet har gång på gång visat sig vara helt obefogad – den tatuerade 21-åringen är helt enkelt ett geni i köket.

Men var har han lärt sig allt? I programmet framgår det att Adam till vardags arbetar som cafébiträde. Hur kommer det sig att ett cafébiträde från Katrineholm ser så lugn ut när utmaningen är att tillaga en vaktel till perfektion? Finns vaktel ens att köpa i Kattne? Och varför vet han hur man hastigt slänger ihop en hemmabyggd sous-vide – detta franska köksredskap som vanligtvis bara återfinns i proffskök – mitt under bästa sändningstid?

– Mitt intresse för mat kom när jag var väldigt liten. Inom familjen har vi alltid lagat bra mat från grunden, pappa var duktig och lagade mycket men det är framför allt min mamma som har inspirerat mig, säger Adam Thulin.

– Jag pratade med henne om det häromdagen. Hon sa att jag nog bara var sex eller sju år när jag började bli intresserad av att stå med henne i köket och röra i grytorna.

Men hur kommer det sig att du självsäkert vet exakt hur man slänger ihop en perfekt vaktel?

– De senaste åren har jag lagat väldigt mycket olika rätter hemma eftersom jag velat utvecklas. Jag har lagat allt från vaktel till känguru.

undefined
Adam Thulin älskar att laga mat och experimenterar gärna med olika råvaror hemma i köket. På bilden ses hans egen version av kängurustek.

Var sjutton hittar du allt det här i Katrineholm?

– Kängurun hittade jag i Linköping, men det finns vaktel att köpa på en liten asiatisk livsmedelsbutik mittemot biljardcaféet vid gamla posten i Katrineholm. Jag har åkt runt mycket till mindre orientaliska butiker, de har jäkligt mycket spännande ingredienser på sådana ställen.

Berätta vad du gjorde till kängurun?

– Jag gjorde en jordärtskockskräm med svecia, friterad jordärtskocka, picklad endive, krasse och ingefärssås.

Adam berättar att matlagningsintresset växlat i intensitet under åren. Vissa perioder har han varit superinspirerad och ibland har han fokuserat mer på annat. De senaste tre åren har intresset brunnit särskilt starkt, sedan han tagit beslutet att det är mat han vill viga sitt liv åt. Han nämner Niklas Ekstedt, Tom Sjöstedt och Markus Aujalay som några inspirationer, men störst av alla är kanske ändå stjärnkocken Tommy Myllymäki, som liksom Adam är född och uppväxt i Katrineholm.

– Helst skulle jag vilja jobba på en krog där det kanske finns en avsmakningsmeny som är säsongsbetonad och där man arbetar med finess. Om man tittar på till exempel restaurang Ekstedt så är allting där säsongsbetonat, närproducerat och ganska naturligt. Jag tycker om det nynordiska köket också, att använda lokala råvaror på ett klimatsmart sätt i en "fine dining"-miljö, säger Adam Thulin.

Förutom det nynordiska, finns det någon särskild matkultur eller något matland som inspirerar dig mest?

– Jag tar mycket inspiration från det franska kökets grunder om man ser till såser, tillagning och teknik. Utgår man från en riktigt bra råvara så behöver det inte vara massor av annat som stökar, jag gillar ganska simpel mat men går samtidigt igång på väldigt höga smaker. Det ska fan smälla i munnen, det gillar jag. Även italienskt tycker jag mycket om – deras mat känns väldigt "comfort food", säger Adam Thulin.

Idag finns det fler sätt att jobba med mat än att stå och kämpa i ett restaurangkök. Vad är det du ser framför dig när du drömmer om en karriär inom mat? Influencer? YouTube-kock? Kokboksförfattare?

– Jag vill bli kock ock jobba i kök. Det är min inspiration. Det är stor skillnad på att stå hemma och laga mat till fyra personer och att jobba i ett riktigt kök där man lagar mat för hundratals gäster, men det är verkligen det jag vill göra. Jag har faktiskt fått några jobberbjudanden från olika restauranger som sett mig i programmet, det känns jättekul.

Sist men inte minst... I programmet framstår du som väldigt blyg, nästan introvert. Varför är det så?

– Det är en rolig fråga. Jag har inte varit introvert hela mitt liv, tvärtom. Men på senare år har jag blivit mer... Inte introvert, men lugn, kanske. Men när man är med i tv framför alla kameror så är man inte särskilt kaxig.            

Adam Thulin

Ålder: 21

Från: Katrineholm

Jobb: Cafébiträde

Aktuell: Som en av deltagarna i "Sveriges mästerkock" på TV4

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!