Högsta betyg för Bomans i Trosa: "En riktig knockout"

När Krogpatrullen kliver in på Bomans hotell och restaurang i Trosa infinner sig direkt en känsla av förväntan. Den vackra interiören, snygga dukningen och den proffsiga personalen sänder ett budskap om vad som komma skall – och när Krogpatrullen ett par timmar senare ätit upp är alla överens: Bomans får högsta betyg.

Bomans Pelle Janzon, 285:-

Bomans Pelle Janzon, 285:-

Foto: Södermanlands Nyheter

Recension2022-09-23 15:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Krogpatrullen spanar in menyn på Bomans ser vi visserligen både blinkningar till medelhavet och vissa lätt asiatiska influenser, men i stort verkar kockarna främst inspirerade av Frankrikes nouvelle cuisine och den svenska husmanstraditionen.

Med stor aptit beställer vi Bomans Pelle Janzon (285:-), Matjessill från Norröna (185:-) och sotad tonfisk med picklad chili och rostade sesamfrön (190:-). Solen börjar gå ner utanför fönstren, ur högtalarna skvalar Frank Sinatra och i baren skramlas det med cocktailshakers och karaffer.

undefined
Bomans Pelle Janzon, 285:-

Trogna läsare av Krogpatrullens texter vet att vi ofta beklagar oss över hur många restauranger som serverar sin råbiff med slarvigt hackad lök och för grovt skurna cornichoner. Därför blir vi redan innan vi smakat nästan gråtmilda över den omsorg med vilken Bomans Pelle Janzon har lagts upp. Efter en första tugga fnittrar en medlem i Krogpatrullen förnöjt något om vilken dekadens det är att låta Kalixlöjromen vara det element på tallriken som skänker den viktiga sältan åt den mycket magra oxfilén, och att matälskare i Sverige borde vara stolta över pepparroten – vår nordiska wasabi. En annan frågar när tallriken är tom är om det vore pinsamt att beställa en till.

undefined
Matjessill från Norröna, 185:-

I takt med att vi hugger in på den mycket vackra portionen matjessill frågar vi oss hur det är möjligt att en bit fisk på samma gång kan vara så fast, fet, saftig och len. I kombination med den picklade silverlöken, det brynta smöret och den stekta kavringen är den här rätten en home run. Den har allt. Vi beklagar oss egentligen bara över att den friterade dillen är så god att vi inser att vi numera kommer behöva komplicera förberedelserna inför våra respektive midsommar- och julbord ytterligare varje år framöver med hemmafritöser och olja. 

undefined
Sotad tonfisk, 190:-

Där råbiffen är mild och elegant och matjessillen är kryddig och kraftfull är Bomans sotade tonfisk fräsch, syrlig och uppfriskande. De salta, lätt heta asiatiska smakerna är ett piggt och roligt inslag i menyn. Krogpatrullens enda invändning är ruccolan. Smaken är det inget fel på, men där alla andra ingredienser i samtliga förrätter presenterats på ett vackert och aptitligt sätt drar istället dessa finlemmade, trötta blad bara ner helhetsintrycket.

Efter förrätterna är vi förväntansfulla. Samtliga rätter på varmrättsmenyn lockade oss i början av kvällen, men slutligen bestämde vi oss för blev den sotade regnbågslaxen (295:-) med Sandefjordssås och den grillade Secreton på Ibericogris med krossad potatis (305:-).

undefined
Regnbågslax med Sandefjordsås, 295:-

Laxen kommer in som ett litet konstverk, en livlig anrättning som hade gjort bröderna Troisgros stolta. Som helhet saknar rätten sälta – inga problem, kvarnen står tydligt mitt på bordet – men de mjuka, bakade rödbetorna dansar vackert med de krispiga kantarellerna och den lena Sandefjordsåsen. Ett glas krispigt spanskt vitt på Verdejo och Macabeo (120:- /glas) passar till som hand i handske.

undefined
Grillad Secreto på Ibericogris, 305:-

Gällande köttet så syftar ordet Secreto just till "hemlighet". Det är namnet på en styckdetalj som sitter på sidan av grisens hals, ganska djupt vid skuldran mot frambenet. Den är oftast rikt marmorerad, och när den har tillagats med omsorg är den enligt Krogpatrullen godare än alla halvtaskiga ryggbiffar och oxfiléer i världen. Samtidigt finns det få saker som gör oss så sorgsna som en överstekt gris. Därför blir vi överlyckliga över hur saftigt denna styckdetalj serveras på Bomans. Tillsammans med den krossade potatisen som blandats med parmesan och örter, och som döljer sig under ett sakta smältande lager av kryddigt ört- och chilismör är den här rätten en riktig knock out. Det tystnar vid bordet medans vi äter – vi vill fokusera på smakerna – och ljudet av Krogpatrullens smackande avbryts endast av klirrandet från våra glas när vi sköljer ner det hela med ett spanskt rött på Tempranillo och Garnacha (120:- /glas). Spansk gris och spanskt vin. Som hittat!

undefined
Krokantglass med chokladsås, 145:-

I Krogpatrullen har riktigt bra middagar en tendens att ta fram våra barnsligaste sidor – en god måltid kan få livet att kännas lätt, man glömmer för en stund världens alla jävligheter – så en portion krokantglass med chokladsås (145:-) känns som ett rimligt val av dessert efter denna pangmiddag.

När vi signerar notan och går ut i den krispiga sörmlandsnatten gör vi det med en känsla av tacksamhet över att för en stund ha fått försvinna in i den välkomnande, varma och eftertänksamma värld som är Bomans hotell och restaurang. Samtliga medlemmar i Krogpatrullen är överens om att endast högsta betyg duger.

Bomans restaurang i Trosa

Maten: 5 av 5

Service: 5 av 5

Miljö/Stämning: 5 av 5