España Tapas tar en bit av Spanien till Nyköping

Alla som nyligen varit ute och käkat på krogen vet att det pågår en trend i branschen som bygger på att servera mellanrätter. Det är såklart omöjligt att säkerställa exakt varifrån alla krögare fått inspirationen till detta kontinentala sättet att äta. Men förmodligen kommer den från Spanien.

Kokt bläckfisk i olivolja med rökt paprika, 76:-

Kokt bläckfisk i olivolja med rökt paprika, 76:-

Foto: Krogpatrullen

Recension2023-04-28 20:43
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som haft privilegiet att få uppleva tapasrestauranger i dess hemland vet vilket genialt sätt det är att äta på. Mycket mer genialt än, säg, amerikansk-asiatisk fusion serverad i tapasstil (eller vad den senaste, trendigaste restaurangerna nu har för koncept).

Och mitt i Nyköping finns en restaurang som kort och gott bär namnet España tapasbar, dit Krogpatrullen begivit sig i hopp om en smak på det goda medelhavsköket.

Det första som slår oss är det magnifika läget på lokalen.

Vid slutet av Västra Kvarngatan ligger den, och precis intill Nyköpingsån med en vacker utsikt över vattnet. Stämningen är familjär, avslappnad och genuin. Inte blir det sämre av att alla i personalen pratar spanska med varandra, helt utan att det känns exkluderande – på menyns baksida finns till och med en trevlig lista med välbehövliga fraser som "quiero ordenar" ("jag vill beställa") och "quiero una cerveza" (alla svenskars favoritfras som knappast behöver någon översättning här).

Efter att ha frågat den mycket trevlige servitören om råd gällande restaurangens storsäljare beställer Krogpatrullen in ett stort antal rätter, en och annan iskall flaska San Miguel (45:-) – och kvällen kan börja.

Champiñones al ajillo (76:-) är saftiga bitar vitlöksfrästa svampar som fått ta smak av chili, vitlök och vitt vin – mycket trevliga att avnjuta tillsammans med möra remsor strimlad biff i cazuela de carne (76:-).

undefined
Strimlad biff med vitt vin, chili och vitlök, 76:-

Gambas al ajillo (76:-) får smaklökarna att dansa, och trots att de smaksatts med typ samma råvaror som champinjonerna är de en egen smakupplevelse i sig. Missa inte att beställa pan con ajo (36:-), rustika bitar rostat lantbröd som passar perfekt att gojsa upp den härliga såsen i botten av alla tapasskålar.

Ur högtalarna skvalar olika spanska hits. Vid borden sitter kompisgäng, något enstaka kärlekspar och flera stora grupper som av allt att döma är här för att fira någons födelsedag – vid flera tillfällen byts musiken i restaurangen ut mot en rungande "Compleaños feliz" som personalen vid födelsedagsbarnens bord sjunger med i. Ett trevligt inslag som inte alls stör utan bara bidrar till känslan att detta är en familjerestaurang där alla är välkomna.

undefined
Smörstekta kammusslor med laxrom och blomkål, 76:-

Krogpatrullen fortsätter med perlas de cantabrico (76:-), perfekt smörstekta kammusslor serverade på en silkeslen blomkålskräm. En delikatess. Chuletitas de la Sierra (86:-) är grillade lammracks med ljusrosa kött serverade med en rökig paprikaaioli, totalt annorlunda i karaktär från den som serveras till kökets knapriga patatas con aioli (56:-).

undefined
Kokt bläckfisk i olivolja med rökt paprika, 76:-

Vår favoriträtt är pulpo a la gallega (76:-), kokt bläckfisk i olivolja med rökt paprika. En medlem i Krogpatrullen minns sina hundår i köket på en restaurang i frankrike, där det serverades just bläckfisk. Det är en klurig råvara. Oätligt seg i konsistensen om den inte tillagats med tidskrävande omsorg och finess. På España tapasbar är den så mör att den smälter i munnen – hatten av för det.

Efter denna festmåltid är det fullt i magen. Vi kikar självklart på dessertmenyn men måste avstå – det går inte, det har blivit för mycket av det goda. Kanske nästa gång?

Som spanjorerna säger: Nos vemos pronto.

España tapasbar

Maten: 4 av 5

Service: 5 av 5

Miljö/Stämning: 4 av 5