På Bona Gusto serveras ett tiotal rätter som alla i storleken är ungefär som en förrätt på en vanlig trerätterskrog, och som alla kostar 145:-.
Den mycket kunniga serveringspersonalen förklarar att de flesta gäster behöver ungefär fyra rätter för att bli mätta. Det är tydligt att det är den goda smaken som står i centrum på Bona Gusto, och att flera små rätter är bättre än få stora. Här erbjuds även olika paketförslag till förmånliga priser, och varje maträtt på menyn ackompanjeras av ett tydligt dryckesförslag.
Krogpatrullen bestämmer sig självklart för att lita på sommelieren och testa varje föreslagen dryck till varje vald rätt.
Vi ska inte bli besvikna.
Så fort den första rätten dyker upp börjar en kulinarisk resa som inte liknar någonting annat vi upplevt i Nyköping.
Kvällen startar med kökets struva. Det är en frasig liten våffla toppad med en perfekt balanserad salt och syrlig röra på crème fraiche, lufttorkad skinka och silverlök – och ett berg av riven parmesan. En rätt som ledsagas klockrent av en lätt pepprig Barbera.
Härnäst väntar läckra skivor av röding serverade med både krutonger, brynt smör och dill. Tillsammans med ett syrligt, franskt vitt är rätten en uppenbarelse – kanske godast ikväll – även om vi även älskar den handskurna råbiffen med enbär och granskott som når bordet samtidigt. Till denna serveras en lätt Pinot Noir från Tyskland – piggt och kul.
Ett par rätter in börjar vi bli varma i kläderna (låt er inte luras av de små vinglasen – samtliga fylls på med en generös skvätt. Gäster som väljer dryckespaketet gör väl i att låta någon annan lämna på förskolan dagen efter) och i den mycket mysiga och familjära lokalen är det vid det här laget nästan fullt. En grå veckodag under årets fattigaste månad, dessutom. Roligt att se.
Bona Gustos mjölkko med räkor, dragon och persilja är en annorlunda och mycket välsmakande surf 'n' turf. Både matjesillen med västerbottenost och brynt smör samt kåldolmen med lamm och linser påminner Krogpatrullen om vilka otroliga delikatesser som döljer sig bland våra nordiska husmansklassiker – om de är lika vällagade som på Bona Gusto. Att fisken dessutom serveras med en fräsch lager och en iskall snaps är ett genidrag – och något vi i hemlighet självfallet hade drömt om i smyg om sommelieren istället valt att para ihop rätten med något trendigt vin.
När vi betat av åtta av tio rätter börjar det kännas svårt att tro att köket skulle kunna överträffa de grymma smaker som redan serverats oss. Men den salta och fasta torsken som går hand i hand med den söta morotspuréen och det busiga blåmussel-skummet lyckas med just detta. För att inte tala om kökets hjort med rotselleri och anklever – ett dekadent smakcrescendo som får våra smaklökar att resa sig från bordet, lämna Nyköping, ta ett flyg från Skavsta till Lyon, glida in på Brasserie le Nord och vråla: "J'adore la cuisine francaise!"
Från efterrättsmenyn väljer vi – trots att vi egentligen är för mätta – mascarpone med apelsin, maräng och citron. Tillsammans med ett par koppar kaffe är detta en modern och lätt avslutning på en nästan tre timmar lång sittning som flugit förbi – tiden går fort när man har roligt – och när vi betalar notan och ger oss ut i Nyköpingskvällen är det med en känsla av att ha funnit en ny favoritrestaurang.