Teater
"Rain man"
Av Dan Gordon
Svenskt manuskript: Martin Luuk
Regi: Emma Bucht
Medverkande: Robert Gustafsson, Jonas Karlsson, Sofia Ledarp, Gustav Levin, Thérèse Andersson, med flera
Oscarsteatern, Stockholm
En av filmhistoriens mest gripande och udda kärlekshistorier måste vara den mellan bröderna Charlie och Raymond Babbit i "Rainman".
Den handlar om Charlie Babbit, ung och självupptagen bilhandlare, en trixare som fokuserar på yta, i full färd med att rasera inte bara sitt företag, utan även alla sina relationer. Då får han veta att hans rika far har gått bort. Men när testamentet läses upp visar det sig att pengarna har gått till Charlies okände storebror Raymond, som har autism och bor på institution. Charlie kidnappar sin bror i ett försök att tvinga till sig "sin" del av arvet. De ger sig ut på en roadtrip, som i takt med att de lär känna varandra, också blir en inre resa för dem båda.
Filmen från 1988, med Tom Cruise och Dustin Hoffman i huvudrollerna, blev en enorm succé och kom, på gott och ont, att prägla synen på människor med autism under lång tid. Filmen knoppade av sig en pjäs, som i svensk översättning av Martin Luuk år 2013 blev en tokhyllad och helt utsåld föreställning med Jonas Karlsson som Charlie och Robert Gustafsson som Raymond.
Nu, nästan ett decennium senare, spelar de pjäsen igen, denna gång på Oscarsteatern.
Trots att vi dag har bättre kunskap och en annan syn på människor med neuropsykiatriska funktionsvariationer, fungerar "Rain man" fortfarande. Att skådespelarna blivit äldre lägger ytterligare en dimension till historien. Den blir ännu mer tragisk och komisk.
Det är svårt att tänka sig att några skådespelare skulle kunna göra pjäsen bättre än just Jonas Karlsson och Robert Gustafsson. "Rain man" skulle ha kunnat vara specialskriven för dem. Jonas Karlsson ger allt i rollen som Charlie, han är intensivt närvarande i nästan varje minut och han förvandling från egocentrisk känslomässigt avtrubbad och till empatisk kärleksfull känns i hjärtat. Robert Gustafssons lågmälda gestaltning av den vettskrämda och introverta Raymond, som dyrkas upp för mänskliga kontakter, är klockren. Exakt hur märker man först i applådtacket.
"Rain man" är teater av klassiskt snitt och hög kvalitet, med hantverk i toppklass, perfekt tajming och massor av värme och fin humor.