Proffsigt och omsorgsfullt på Trosa stadshotell

Att promenera längst Trosaån och ducka in på stadshotellet för en bit mat är som att försvinna in i en annan värld.
Kontrasten mellan den moderna hotellreceptionen och den gammeldags inredda matsalen är stark. Interiören och bordsdukningen med olika bestick, smörskål och dubbla vinglas sänder direkt ett meddelande om vilken typ av matupplevelse som här väntar.

Carpaccio med tryffelmajonnäs, 165:-

Carpaccio med tryffelmajonnäs, 165:-

Foto: Södermanlands Nyheter

Recension2022-07-29 16:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krogrecension

Så fort vi kliver in i stadshotellets lokaler blir vi omsorgsfullt hälsade välkomna och snabbt visade till vårt bord. Personalen bär vita skjortor och svarta förkläden, ljusen är tända och ur högtalarna skvalar lugn musik.

Matsedeln på Trosa stadshotell är enkelt indelad i för-, varm- och efterrätter. Här finns även en barnmeny för yngre besökare, och det första gästen möts av i menyn är de olika sommardrinkarna. Vi bestämmer oss för att testa en syrlig alkoholfri drink (för de som önskar beställa just alkoholfritt är alternativen begränsade till "syrligt" eller "sött". Tydligt och bra!) samt en romdrink vid namn "Sommargo´".

undefined
Krogpatrullen har besökt Trosa stadshotell, en klassisk plats för mat- och dryckesälskare i hjärtat av staden.

Krogpatrullen vågar nu för tiden nästan aldrig beställa annat än klassiska drinkar på krogen, eftersom man då ofta bara serveras saft med eftersmak av sprit. Därför blir vi nästan gråtmilda av de hantverkscocktails som serveras på Trosa stadshotell, både vackra och smakrika – det är tydligt att de skakats av en bartender med savoir faire och yrkesstolthet.

undefined
Trosa stadshotells syrliga alkoholfria drink (60:-) samt en cocktail baserad på ljus rom vid namn "En sommargo" (155:-)

Till förrätt väljer vi husets gazpachio med blekselleri och grillad focaccia (145:-), samt carpaccio på oxfilé med tryffelmajonnäs (165:-). Gazpachion anländer väl kyld, och med en vacker orange färg som får oss att bli nyfikna över vilka hemliga ingredienser som döljer sig under ytan. Smaken i denna spanska tomatsoppa får hjälp av både bleksellerin och den vänliga men bestämda touchen vitlök. Att slurpa i sig det hela med en bit grillad focaccia är en inte alls smärtsam upplevelse.

undefined
Gazpacho med blekselleri och grillad focaccia, 145:-

Köttet i carpaccion är skuret i precis rätt storlek – tillräckligt tjockt för att den milda smaken av oxfilé och det sköna tuggmotståndet ska finnas där, men tillräckligt tunt för att det ska kännas elegant och lätt. Tryffelmajonnäsen bidrar med krämig umami, och har serverats i precis lagom mängd. Den friterade kaprisens sälta går hand i hand med syrligheten i de picklade senapsfröna, och det hela binds på ett vackert sätt ihop av parmesanen. Vi får kämpa för att inte slicka tallriken.

undefined
Carpaccio med tryffelmajonnäs, 165:-

Vid det här laget har det börjat fyllas på i matsalen. Vi märker att servispersonalen pratar nästan lika mycket engelska med de kringliggande bordsgästerna som svenska – här finns tydligen ett internationellt klientel – och vi hör hur flertalet gäster bredvid oss beställer färdigkomponerade trerättersmenyer.

Krogpatrullens val av varmrätter blir kalvkotlett med ramslökscrème, primörer och marsalasky (345:-) samt honungsbakad chèvre på rödbetor (275:-).

Kalvkotletten är en home run som inte lämnar någonting att önska. Köttet hade lika gärna kunnat skäras med sked som med kniv, sockerärtorna och vaxbönorna är härligt krispiga och marsalaskyn har ett djup och en komplexitet som hjälper till att bära upp det späda köttet. Bäst på tallriken är ändå ramslökscrèmen och den friterade färskpotatisen, simpel, rolig och god. Till detta passar husets rekommendation om en Pinot Noir från Kalifornien utmärkt (145:-/glas).

undefined
Kalvkotlett med ramslökscrème, primörer och marsalasky, 345:-

Värre är det dock med chèvren. 

Missförstå oss rätt – smaken är underbar. Sältan i osten bryter av fint mot honungen och rödbetorna, balsamikosirapen binder samman alla smaker och nakenhavren är ett roligt och lokalt inslag i en annars klassiskt fransk rätt.

Men proportionerna förstår vi oss inte på.

På menyn står att chèvren serveras med "matig sallad", men vi håller inte med. Nakenhavren försvinner helt och hållet bland den oproportionerligt stora mängden salladsblad, och några solroskärnor är vi inte ens säkra på att vi hittade bland allt grönt. En rätt med väl avvägda smakkombinationer snubblar långt från mållinjen.

undefined
Honungsbakad chèvre på rödbetor, 275:-

Till efterrätt väljer vi att beställa rabarberkompott (135:- Det är ju ändå sommar!) samt husets macaron, som vid vårt besök smaksatts med vanilj och passionsfrukt (40:-/styck). Två underbara desserter anländer till snart till bordet. Macaronen är sublim och elegant – vi skulle kunna äta hur många som helst – och syrligheten i rabarberkompotten bryter av perfekt mot den krämiga smetanan och de saftiga jordgubbarna.

undefined
Rabarberkompott med marinerade jordgubbar, vanilj- och romsmetana samt mandelcrunch, 135:-

Allt som allt bjuder Trosa stadshotell på en trivsam och smakfull upplevelse i en nostalgisk miljö som Krogpatrullen med gott samvete kan rekommendera alla som passerar staden att besöka.

Trosa stadshotell

Maten: 4 av 5

Service och bemötande: 5 av 5

Miljö/stämning: 4 av 5

Krogpatrullen består av journalister med lång erfarenhet inom restaurangbranschen.