Skafferiet når inte hela vägen – trots vällagad mat

När Krogpatrullen nyligen slog en signal till Skafferiet i Nyköping – stans mest populära restaurang enligt Tripadvisor – för att göra en middagsbokning fick vi höra att restaurangen befinner sig mitt upp i ett kockbyte, och att man av den anledningen serverar samma meny under både lunch och middag. Inga problem, tänkte vi. En väl avvägd, kort matsedel slår ofta tjocka menyer med sida på sida av knepiga rätter.

Kalvköttbullar med gräddsås, 150:-

Kalvköttbullar med gräddsås, 150:-

Foto: Södermanlands Nyheter

Recension2022-08-26 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krogrecension

Köttbullar med gräddsås (150:-), lax med dillstuvad potatis (160:-), macka med pulled pork (165:-) samt sallad med räkor och aioli (140:-) är vad som erbjuds vid Krogpatrullens besök. Matsedeln må vara kort och koncis, men vi uppskattar avskalade menyer med få men vällagade rätter (som tur är har vi inte med oss någon vegetarian just den här gången).

undefined
Paper plane, 140:-

Överst på dryckeslistan finns Skafferiets fördrinkstips: Paper plane (140:-) och Twister (140:-). Krogpatrullen består av livsnjutande gamla syndare, så det är klart att vi väljer att ta husets rekommendation och beställa bägge av dessa tips. Eftersom vi redan vet vad vi kommer vilja äta – en av allt på menyn – lägger vi in både drink-, mat- och vinbeställning med en gång.

Det ska visa sig vara ett misstag.

Knappt har den trevliga servitrisen försvunnit in i restaurangen innan samtliga varmrätter dyker upp. Det är en annan medlem i personalen som serverar oss vår mat, och när hon gör så hasplar hon snabbt ur sig att "mina kollegor sa att ni inte fått era fördrinkar än men..." och försvinner lika snabbt in i köket som hon dök upp.

Vi blir ganska förvånade – vi såg ju fram emot att börja kvällen i lugn och ro med de trevliga drinkarna – men maten ser så pass god ut att vi väljer att inte låta det förstöra stämningen. Just som vi gör oss redo att hugga in dyker både fördrinkar och vin upp, så nu har vi iallafall att göra (även om det är tråkigt att se isen sakta smälta i fördrinkarna medan vi lägger fokus på maten och vinet).

När vi hugger in på kalvköttbullarna glömmer vi för en kort stund det rasande tempo i vilket allting serverats.

undefined
Kalvköttbullar med gräddsås, 150:-

Det här är en rätt som de flesta svenskar förmodligen har en åsikt om – många av oss växte upp med den – och Skafferiets variant tillfredsställer Krogpatrullen väl. Köttbullarna är saftiga, moset är lent, pressgurkan är syrlig och lingonen ligger vackert strösslade över det hela. Med bara ett par vrid av ett saltkar hade rätten varit fulländad, men något sådant finns tyvärr inte på bordet, och vid det här laget har servispersonalen så fullt upp att de inte hinner fråga oss om allt är okej.

Den rökta laxen är serverad i strama rullader och smaken lämnar inget att önska. I kombination med den dillstuvade potatisen är den här rätten en delikatess, även om den på Skafferiet serveras så rustikt att det angränsar till det slarviga.

undefined
Lax med dillstuvad potatis, 160:-

Det långkokta fläsket på pulled pork-mackan är saftigt och har en kryddig smak som vittnar om många timmar av tillagning. Tillsammans med den heta majonnäsen och den syrliga, inlagda rödlöken är denna smakkombination en fullträff. Tråkigt nog dras helhetsintrycket ner av det svampiga brödet och den trötta salladen. Men att skölja ner det hela med personalens rekommendation om ett glas av husets röda (Vespertino, 105:-/glas) är ändå en njutbar upplevelse – särskilt som solen går ner över gågatan och skrålet från fotgängarna hörs i bakgrunden.

undefined
Macka med pulled pork, 165:-

Kvällens enda direkta besvikelse är räksalladen.

Räkorna är fasta och fina, aiolin har en mild och fin eftersmak av vitlök, ägghalvorna är i vår smak helt perfekt kokta och själva grönsalladen känns både krispig och fräsch. Tyvärr tar rätten slut där. Resten är bara halverade cocktailtomater, hastigt skuren gurka och en liten citronklyfta. Ingen vinägrett, inga frön, varken matvete eller potatis, inga krutonger, ingen olja. Vi har inte glömt personalens vänliga påminnelse om att lunchmenyn även skulle serveras under middagen – men sanningen är att vi hade blivit lika besvikna på en bensinmackssallad i låda för 140:- om den presenterades såhär.

undefined
Räksallad med aioli, 140:-

Vid det här laget är det värt att påpeka att personalen bett oss betala vår nota i början av middagen, direkt efter beställning. Inte särskilt traditionellt, men heller ingenting vi tänkte särskilt mycket på då. När vi ätit upp känner vi oss dock en smula bortglömda, som om personalen redan vet att vi betalat för allt och därmed bedömer att vi är redo att gå hem. Vi hade gärna stannat en stund på den trevliga uteserveringen över en kopp kaffe och något sött, men reser oss istället från vårt bord och påbörjar promenaden tillparkeringen. 

Skafferiet

Maten: 3 av 5

Service: 2 av 5

Miljö/Stämning: 3 av 5