Generösa portioner och bra service på Hamnmagasinet

På Hamnmagasinet är man redo att ta emot hela Nyköping.
Det är Krogpatrullens första intryck när vi blir hälsade välkomna av den trevliga hovmästaren. Personalstyrkan är stor, alert och på hugget. Solen har börjat nå ner och uteserveringen på Östra Skeppsbron badar i ett gyllene ljus.

Gratinerad chèvre, 120:-

Gratinerad chèvre, 120:-

Foto: Södermanlands Nyheter

Recension2022-06-23 16:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Menyn på Hamnmagasinet är klassiskt strukturerad med för- varm- och efterrätter. Ingenstans på matsedeln återfinns de just nu så populära "mellanrätterna", vilket vi tycker är skönt. För att underlätta för gästen har varje rätt ackompanjerats av ett dryckesförslag i marginalen – ett trevligt inslag för den rådvillige. 

undefined
Hamnmagasinet i Nyköping.

Till tonerna av den sköna loungemusiken i matsalen beställer vi carpaccio (130:-), gratinerad chèvre (120:-) samt en halv toast Skagen (130:-). Den sistnämnda är så generöst serverad att man undrar hur en hel skulle se ut, med ljuvligt smörstekt bröd och spänstig dillvippa. Själva Skagenröran balanserar fint mellan krämighet och syra. Synd bara att rödlöken hackats väl grovt, och för misstänksamt länge sedan – den saknar all form av lyster och skärpa.

undefined
Halv toast Skagen, 130:-

Chèvren är oklanderligt gratinerad och med perfekt mängd honung och balsamico. Krutongerna förvånar oss med sin härligt smöriga smak, och rödbetorna möter den salta osten med sin fina sötma. Kul också med så rikligt med pinjenötter! Grönkålen drar tyvärr ner helhetsintrycket av rätten, grov, torr och slarvigt serverad. En medlem i Krogpatrullen får vid flera tillfällen spotta ut små otuggbara nystan i servetten.

undefined
Gratinerad chèvre, 120:-

Oxfilén i carpaccion är mild och mör, men försvinner tyvärr något under den stora mängden ruccola. Att man valt att servera rätten med Grana Padano istället för Parmigiano-Reggiano är inget som stör oss, men den smakrika kräm man skapat av denna italienska hårdost är till mängden så stor att den snudd på överröstar den mycket späda köttsmaken.

undefined
Carpaccio på oxfilé, 130:-

Dryckesmässigt väljer vi att skippa krånglet och sköljer ner förrätterna med varsin iskall ljus lager. Inte alls en otrevlig upplevelse, särskilt som båtarna guppar in och ut längsmed Nyköpingsån utanför. Medan vi äter tittar personalen då och då till oss för att se till att allt smakar bra och att vi inte sitter med tomma glas, ett trevligt inslag i en bransch där underbemanning ofta gör att denna extra lilla touch av omsorg glöms bort.

Efter en kort väntan när tallrikarna burits ut dyker kvällens varmrätter upp. Även här tar man inspiration från de franska, italienska och svenska köken, med klassiska rätter som känns helt korrekta för en sommarkrog i solnedgång.

undefined
Moules frites, 265:-

Blåmusslorna i Hamnmagasinets moules frites (265:-) får högsta betyg rent råvarumässigt. Spadet har tagit fin smak av chilin, vilket är tur då själva chilibitarna är så grova att vi knappt vågar äta dem. Med tillhörande pommes, aioli och levain är rätten helt enkelt en somrig fullträff.

undefined
Caesarsallad, 210:-

Caesarsalladen (210:-) skrämmer oss först. Hittills har all mat varit rustikt men omsorgsfullt presenterad, men här gränsar det rustika till det slarviga. Turligt nog är kycklingen saftig och fin, salladen är krispig och dressingen har det rätta trycket. De goda krutongerna från chèvren gör välkommen comeback, och grönkålen som tidigare kändes så fel har här kommit i sitt rätta element i rostad form.

undefined
Plankstek, 295:-

Oxfilén på planksteken (295:-) är perfekt tillagad – rare, enligt vår beställning – och smälter i munnen. Duchessepotatisen har fått fin yta, rödvinssåsens komplexitet vittnar om timmar av puttrande och den gratinerade tomaten är för en gång skull mycket mer än bara dekoration. Tyvärr smakar bearnaisesåsen varken dragon, schalottenlök eller vinäger, utan är ganska intetsägande. De trista och slarvigt uppkastade brytbönorna hade man lika gärna kunnat skippa – smaklöst serverade på det här viset förstör de bara helhetsintrycket av en annars toppenfin anrättning.

Att para vin till dessa rätter är svårt, men ett glas av den kalla lagern från förrätterna funkar toppen till både blåmusslor och kyckling, medan tipset om en pigg, fransk Syrah (105:-/glas) är ett perfekt ackompanjemang till oxfilén.

undefined
Tryffel, 40:-

Till kaffet är det svårt att finna plats i magen till dessert, så det är med glädje vi upptäcker att Hamnmagasinet erbjuder pytteserveringar av sin hemlagade tryffel (40:-) för dem av oss som inte kan låta bli att stilla sockersuget. Ett ljuvligt avslut på en toppenmiddag. Om Hamnmagasinet med sitt toppenläge intill vattnet bara rättar till ett par detaljer i sin repertoar skulle de gå från att vara en bra till en riktigt bra restaurang för alla som är sugna på en god middag och en trevlig stund i livet.

Hamnmagasinet

Maten: 3 av 5

Service och bemötande: 4 av 5

Miljö/stämning: 4 av 5