Roman
Mikael Niemi
Sten i siden
Piratförlaget
Det har snart gått 25 år sedan Mikael Niemi slog igenom stort med fantastiska "Populärmusik från Vittula". Sällan har jag skrattat så mycket under läsningen av en roman som då. Läsningen av senare alster som "Mannen som dog som en lax" och "Koka björn" var också värda tiden, absolut. Han satte verkligen sin del av världen och Sverige på kartan med sina blandningar av hård realitet och lån från den samiska och finska folktron.
Det gör han också i "Sten i siden". Fortsatt är det runt Pajala och i synnerhet byn Kengis som det hela utspelas. Berättelsen börjar 2017 när man tar upp torv och hittar kvarlevor av en människa. Men vem och varför? Det blir en cliffhanger genom mer än 500 sidor, då Niemi varvar med nedslag under olika tidsepoker under 1900-talet.
Störst fokus ligger på början av 1930-talet då en stor strejk bryter ut runt Pajala gällande betalningen för att bygga vägar i det glesbefolkade Norrbotten. I centrum finns två bröder, Eino och William, med sinsemellan stora skillnader i chansen att få livet att gå runt. Den hätska kampen får sedan konsekvenser i flera generationer.
"Sten i siden" blir till en både rörande och upprörande historieskildring som griper tag ordentligt i läsaren. Inte minst bidrar Mikael Niemis härliga och rika språk som kontrasterar berättelsens nöd och fattigdomen. Han är en mästare på att hitta de rätta orden, om de så är svenska eller inlagda finska citat.