Nu öppnar utställningen NK:s möbler – vi har sett den

Nu öppnar den påkostade utställningen "NK:s möbler" på Sörmlands museum. Där kan besökaren uppleva en väsentlig del av svensk designhistoria som aldrig tidigare visats i ett liknande sammanhang.

1947 öppnar NK avdelningen NK Bo, som vänder sig till en yngre publik. Där skapade den legendariska inredningsarkitekten Lena Larsson inspirerande miljöer.

1947 öppnar NK avdelningen NK Bo, som vänder sig till en yngre publik. Där skapade den legendariska inredningsarkitekten Lena Larsson inspirerande miljöer.

Foto: Björn Dahlgren/Sörmlands Museum

Recension2023-03-11 08:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att se en välproducerad utställning som inspirerar eller berättar något viktigt, roligt och intressant är en njutning värd att vallfärda till. På senare år har jag åkt till huvudstaden för att se till exempel "Bowie by Sukita" i Kulturhuset, "Swedish Grace" på Nationalmuseum och "Nordens Paris – om NK:s franska damskrädderi 1902-1966" på Nordiska museet.

När Sörmlands museum i Nyköping nu öppnar "NK:s möbler" får jag äntligen en liknande upplevelse på hemmaplan. 

undefined
Axel Einar Hjort (i spegeln) var i många år NK:s chefsarkitekt och hann rita många möbler för det anrika varuhuset. Alla tillverkades i verkstäderna i Nyköping.

Någon kanske tycker att det är ironiskt att när Sörmlands museum bjuder sörmlänningarna på en påkostad utställning med brett anslag så handlar det om ett varuhus i Stockholm. 

Men inget kunde vara mer fel. Utställningen handlar om en lång och betydelsefull epok i Nyköpings och Sörmlands historia – som även rymmer en väsentlig del av Sveriges designhistoria som faktiskt inte berättats tidigare.

När Josef Sachs och Karl Magnus Lundberg år 1902 öppnade Nordiska Kompaniet vid Stureplan (först 1915 flyttade NK in i det specialbyggda varuhuset på Hamngatan, ritat av Ferdinand Boberg), var planerna på att skapa en möbelverkstad i Nyköping troligen redan långt gångna. 

För bara två år senare hade entreprenörerna Sachs och Lundberg lyckats bygga upp en möbelfabrik i Nyköping, som under sju decennier kom att få stor betydelse för både Nyköping som stad, dess invånare och den svenska designhistorien. 

Att det blev just Nyköping som blev säte för tillverkningen berodde delvis på att Karl Magnus Lundberg kom från Nyköping och på att där fanns goda kommunikationer med Stockholm, en hamn dit man kunde skeppa virke, samt elektricitet. 

undefined
Snickerilokal i NK:s verkstäder år 1929.

Allt detta och mycket mer lär jag mig när jag går igenom Sörmlands museums utställning "NK:s möbler". Där visas drygt 150 olika möbler och lampor. Alla tillverkade i Nyköping. 

Möblerna visas i kronologisk ordning, och besökaren får även möta människorna bakom dem i form av biografier och foton som skildrar verkstädernas interiörer och hantverkarnas arbetsvillkor. Vi får även veta mer om några av de många formgivare och arkitekter som arbetade åt NK, som Bror Einar Hjort, Lena Larsson och Elias Svedberg. 

undefined
I utställningen visas drygt 150 möbler från sju decennier. Samtliga tillverkades i NK:s verkstäder i Nyköping.

Men främst är "NK:s möbler" en designhistorisk utställning och det är möblerna som står i fokus. Den som tycker att det är roligt med heminredning och gamla stolar, bord och hyllor får verkligen sitt lystmäte här. 

I långa rader exponeras exklusiva handsnidade skåp i ädla träslag från förra sekelskiftet, de i dag hett eftertraktade sportstugemöblerna som lanserades 1929, de modernistiska funkismöblerna och de banbrytande möblerna i Triva Bygg-serien från 40- och 50-talen, som levererades till kunderna i platta paket och blev en enorm försäljningsframgång. NK var före Ikea med detta koncept. 

undefined
1947 öppnar NK avdelningen NK Bo, som vänder sig till en yngre publik. Där skapade den legendariska inredningsarkitekten Lena Larsson inspirerande miljöer.

I utställningen presenteras också NK:s roll som inredare i offentliga miljöer och visar exempel från prestigefyllda inredningsuppdrag, som Stockholms stadsbibliotek, Stockholms stadshus, flera ambassader, samt butiks- och teaterinredningar. 

Detta är helt enkelt mumma för möbelnördar. 

Till utställningen har Sörmlands museum även producerat boken "NK:s möbler" skriven av Sara Kristoffersson, professor i designhistoria. 

undefined
Till utställningen har restaurangen i Sörmlands museum tagit fram en särskild NK-bakelse, med en botten av nötmaräng och fylld med blåbärsmousse. Den kommer att serveras under hela utställningsperioden.

Dessutom serverar museets restaurang en särskild NK-bakelse under hela utställningsperioden.

"NK:s möbler" visas från den 11 mars 2023 till den 10 mars 2024. Inträdet är fritt. 

NK:s möbler

Utställning

Manus: Sara Kristoffersson

Producent: Lena Landerberg

Antikvarie: Mikael Billborn

Form: TAF

Grafisk form: Ateljé Grotesk

Plats: Sörmlands Museum, Nyköping