Den anrika Tovastugan anses vara Sveriges äldsta bevarade bostadshus i timmer och byggdes på 1600-talet. Huset stod ursprungligen i socknen Ripsa vid Båven, men flyttades till Nyköpings hus år 1951.
Där står det nu med sitt gräsbevuxna tak och minner om svunna tider, mitt i den populära och högst samtida sommarkrogen som bär huset namn.
Vi kommer en solig vardagskväll i juni, och det är full rulle i Tovastugans uteservering. Vi haffar ett ledigt bord i kvällssolen. På Tovastugan beställer man själv vid disken, får en puck som larmar när maten är klar.
Menyn är stort anslagen och bygger på sallader och mackor, men här finns även fiskrätter och olika hamburgare. Dessutom erbjuds ett batteri av smörrebröd, som presenteras på en separat tavla.
Vi är dock hungriga och satsar på de lite matigare rätterna.
Personalen är vänlig och besvarar tålmodigt alla våra frågor och serverar oss våra drycker. Det får bli öl och vatten i värmen. Tappkranens Fat 21 för 65 kronor slinker ner fint till vår charkbricka (150 kronor) som vi delar på fem personer medan vi väntar på resten.
Brickan är generös och innehåller ett par rejäla skivor brieost, tre sorters salami, lufttorkad skinka, samt kanderade valnötter och tre typer av oliver. Ett par bitar grillad baguette trängs också på brickan. Prisvärt!
Strax kan vi kasta oss över våra huvudrätter. Vi testar fish 'n' chips, för 190 kronor, tempurafriterad kolja, citrusmarinerade grönsaker och en currydressing, som kommer med en laddning krispiga pommes. Det är flottigt, men gott. En klyfta citron till och det hade varit ännu godare.
Vi tar också Tovastugans gigantiska räkmacka, som går under namnet Vräkmackan, 250 kronor. Krogen frågar sig om det är Nyköpings största, och det kan mycket väl vara sant. Tallriken med stekt levainbröd, citrusmajonnäs, ägg, grönsaker och en drös med räkor, töms i ändå snabbt och får gott betyg.
Även skålen med burrata, här förstärkt med tillvalet lufttorkad parmaskinka för totalt 210 kronor, är givmild med massor av krämig ost, grillad baguette, körsbärstomater, babyspenat och annat grönt. Det känns fräscht och enkelt.
Ceasarsalladen med kolgrillad kyckling (200 kronor) är snyggt upplagd, och serveras med rikligt med dressing och ost. Kycklingen är saftig och nygrillad.
Vi beställer även in Tovastugans Club sandwich, en megastor grillad macka i flera våningar, med kolgrillad kyckling, bacon, tomat och dijonmajonnäs. Lägg därtill en burk med pommes och en skål chilibea. Mäktigt och stabbigt, men kycklingen gifter sig fint med baconet och tomaterna, och valuta för pengarna får man.
Egentligen är vi mätta, men vi kan inte motstå att testa en dessert. Vi tar in smulpaj med jordgubbar och vaniljsås (60 kronor). Ingen i sällskapet har egentligen goda erfarenheter av jordgubbspajer, vi har alla betraktat det som slöseri på goda, färska bär. Men nu är vi frälsta. Dessa okonstlade skapelser är enligt flera av oss bland de godaste smulpajerna vi har ätit!
Vi har trevligt och gillar den okrångliga maten som håller vad den lovar i menyn.
Att sitta ute på det här viset gör besöket lite spännande. Ska en mås lyckas komma och sno något? Och varifrån kommer katten som kilar mellan borden?
Det är som sagt hög stämning inne i serveringen, trots att det inte är någon underhållning på etablissemangets stora scen denna kväll.
Klart är att vi kommer tillbaka hit. Då ska vi testa smörrebröden och kanske njuta av livemusik. I sommar tar Tovastugan emot en stor variation av artister – både lokala och nationella stjärnor som Linnea Henriksson och Timbuktu.