Partiskt men starkt om Göteborgskravallerna

Nils Petter Löfstedt söker upp en gång unga demonstranter för att minnas mörka sommardagar.

"På Hvitfeldtska bodde vi" är en resa tillbaka till kravallerna kring EU-toppmötet i Göteborg som ägde rum den 14–16 juni 2001.

"På Hvitfeldtska bodde vi" är en resa tillbaka till kravallerna kring EU-toppmötet i Göteborg som ägde rum den 14–16 juni 2001.

Foto: Folkets Bio

Recension2023-04-20 11:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dokumentär

Titel: På Hvitfeldtska bodde vi

Visas på: Bio

Regi: Nils Petter Löfstedt

Speltid: 74 min

Betyg: 3

Ett EU-toppmöte skulle hållas i Göteborg 2001 och den amerikanska presidenten George W Bush skulle komma. Aktivister reste dit för att demonstrera sitt missnöje med EU:s arbete och ojämlikheten i världen. Göteborgs stad hade upplåtit Hvitfeldtska gymnasiet som sovplats. Men kravallutrustad polis omringade skolan och byggde en mur av containrar. Ingen fick komma vare sig in eller ut. Oklart varför. Situationen eskalerade. Tio timmar senare arresterades alla de 459 aktivisterna och bussades bort.

Det blev upptakten till Göteborgskravallerna. Men Nils Petter Löfstedts filmrullar var kvar, gömda på skolgården. 20 år efter Göteborgskravallerna söker Löfstedt upp några personer på de foton som han tog på Hvitfeldtska. Tanken är att göra en film om deras minnen av händelserna. Sommaren 2001 har satt djupa spår. Det händer att både Löfstedt och personerna som han intervjuar börjar gråta.

Förloppet skildras nästan enbart från de unga aktivisternas synvinkel och det är deras minnen vi får ta del av. Ett par gånger görs inklipp med polisens rapportering. Som då de pekar ut en ledare för upploppet för att han bär megafon. Det upplopp som de inspärrade kallar "fribrytningsförsök". 

"På Hvitfeldtska bodde vi" är en partisk men stark berättelse med ömsinta porträtt av unga idealister och deras sorgliga erfarenheter från några mörka dagar för demokratin och yttrandefriheten.