När Krogpatrullen kliver in på Ät blir vi förvånade över hur mycket folk vi ser. För en sekund sedan vandrade vi längst en tom Västra storgatan, där känslan liksom var: "Var är alla?"
De är på Ät!
Atmosfären inne i matsalen är levande och varm. Över skrålet av ätande människor hörs skakandet av cocktailshakers och kökspersonalens röster när de ropar kommandon till varandra över grytorna. Det öppna köket vetter mot de många borden i den modernt och snyggt inredda restaurangen.
Krogpatrullen har genom åren lärt sig se skillnad på cocktailbar och cocktailbar, och magkänslan säger att Ät är en plats där middagen bör inledas med en drink. Vi beställer in en silkeslen whiskey sour (135:-) med perfekt balans mellan syra och sötma. Snyggt, kvällen kan börja!
Vi provar cheese & chili poppers (55:-), samosas med koriander och lime (85:-), friterad brysselkål med ingefära- och chiliglaze (95:-) samt räklangos med picklad rödlök (125:-).
Då dryckesutbudet på Ät fokuserar starkast på cocktails och öl förstår vi hur köket har tänkt kring dessa rätter. Ostbollarna är skönt frasiga och heta, och den friterade brysselkålen försätter oss i extas. Hur många gånger har vi inte serverats sönderkokt och grå brysselkål i våra barndomars skolbespisningar? Men på Ät har man listat ut hur man förvandlar de ödmjuka små knytena till delikatesser. Synd bara att vi inte känner någonting av den utlovade ingefäran.
Värre är det med kökets samosas och langos. De förstnämnda är visserligen krispiga och fina, men på insidan döljer sig inga läckerheter, bara några mosiga ärtor. Och den frasiga och varma langos som vi hade hoppats på visar sig tyvärr ha mer gemensamt med en mjuk räksmörgås än den knapriga ungerska delikatessen.
Efter förrätterna fortsätter vi utforska ölsortimentet – som är gediget och med flera trevliga lokala inslag – medan vi gör oss redo för våra varmrätter. Efter att ha botaniserat länge och väl bland alternativen på den långa hamburgarlistan fastnade vi till slut för servitrisens tips om kökets royale with cheese (180:-), som enligt menyn kallas "burgarnas cadillac". Skål, alla Tarantinofans!
Vi blir lyckliga över att kockarna på Ät har lyckats producera en sådan smaskig anrättning som den vi möts av när burgaren sedan bärs in. Här råder inga konstigheter, bara frasiga pommes, bbq-majonnäs och en stor, mustig och omsorgsfullt tillagad hamburgare med karamelliserad lök, tryffelmajonnäs och massvis av ost. Inte fine dining direkt, men vällagad komfortmat som ger mersmak.
Vi testar även kökets cornflakefriterade kyckling med rostad potatis, inlagda pimentos de padron och "comebacksås" (160:-). Under ett faktiskt helt otroligt frasigt lager friterade flingor döljer sig en munvattnande saftig bit kyckling som gifter sig väl med smaken från de små paprikorna. Den tillbehörande emulsionen passar även den mycket bra till – trots att den serverats i en väl riklig mängd – och potatisen binder allt samman (även om den är mera kokt än rostad).
På efterrättsmenyn lockar läckerheter som "Death by chocolate!!" (110:-) och créme brûlée (105:-), men efter Krogpatrullens brakmiddag orkar vi inte en tugga till. Istället signerar vi lyckligt notan och beger oss åter ut i mörkret, glada över att ha upptäckt ett högklassigt vattenhål dit vi garanterat kommer återvända för fler goda cocktails och burgare.