Det är en gnistrande försommardag i Nyköping.
Måsarna sjunger, solen värmer och brisen från ån är precis sådär stark att den svalkar utan att för den skull kyla för mycket.
På Anatorget precis intill vattnet ligger den kombinerade butiken och restaurangen Rökeriet. När Krogpatrullen kommer på besök har etablissemanget precis öppnat för säsongen, och vi blir visade till ett mysigt bord med utsikt över ån. Någonstans spelar lugn musik ur en högtalare.
Menyn på Rökeriet är – precis som inredningen på uteserveringen – rustik och enkel, utan att kännas slarvig eller snål. Fokuset är tydligt: det är fisk och skaldjur som gäller, även om både sallader, ostar och en och annan köttbit också erbjuds. Här finns somriga cocktails och tydliga dryckesförslag till varje rätt – ett uppskattat inslag för den som tycker att det här med vinparning känns lite knepigt.
Krogpatrullen börjar kvällen med Rökeriets matjessill (165:-), en underbar, fet och fast bit fisk som serveras med klassiska tillbehör som kokt ägg, nypotatis och crème fraiche. Som stora fans av helt "vanlig" matjessill på burk är det för Krogpatrullen en särskilt njutbar upplevelse att få avnjuta denna delikatess i hemlagad form.
Rökeriets halva räklåda (155:-) är en förvånansvärt stor mängd rökta och orökta räkor vackert presenterade i snygg trälåda med aioli och baguettebitar. Vad det gäller både kvalitén på skaldjuren, smaken på såsen och själva rökningen som tillagningsmetod är det tydligt att Rökeriets kockar vet hur en slipsten ska dras. De trötta brödbitarna är det enda som drar ner intrycket av en annars felfri räklåda.
Sikrom med smetana och chips (190:-) är egentligen en bättre "chirredipp" som vem som helst fixar ihop till fredagsmyset helt själv. Men den är omsorgsfullt och generöst presenterad, sikromen är fräsch och fin och som anrättning passar serveringen perfekt in i hela inramningen kring Rökeriet som plats för en njutbar stund i solen.
Efter en oerhört mysig förrättsstund med räkpill och eftertänksam uppassning av personalen är det dags för varmrätt. Även om Krogpatrullen sneglat hungrigt på både strömming och "surf 'n' turf" i menyn känns det orimligt att pröva något annat än någon av de varmrökta fiskarna.
Valet faller på laxen med honung och svartpeppar (269:-). Till detta serveras rostad färskpotatis, romsås, syltad lök och sommargrönt. Förutom det sistnämnda tycker Krogpatrullen att rätten är klockren. Löken bidrar med syrlighet och sötma, potatisen är perfekt tillagad och romsåsen är så god att vi önskar att den serverades i större mängd. Själva laxen är saftig med behagliga, rökta toner som gifter sig fint med honungen och svartpepparn. Sa vi förresten hur härligt det är att avnjuta allt detta i kvällssolen, med en iskall lager? Synd bara att grönsakerna känns lite slarvigt serverade utan större eftertanke.
Till efterrätt väljer vi en skål vaniljglass med jordgubbar, grädde och riven choklad (110:-). Behöver vi ens säga att det är gott, nostalgiskt och fullkomligt perfekt i den ljumma försommarluften? Vi lämnar Rökeriet med en känsla av att ha hittat en ny favoritplats för både luncher, sommarmiddagar och sköna AW-häng i vinets och skaldjurens tecken.