När pianisten Martin Sturfält mötte sin stora hemmapublik på tisdagskvällen var det mycket som inte var som det brukar under pianoaftnar.
Konserten hade fritt inträde och ägde rum utomhus på en ny scen i hörnet av en stor rivningstomt i Hälleforsnäs bruksområde. Här fanns inga andra dekorationer än en sparsam ljussättning i rött och blått och några gängliga gråboplantor som slagit rot i en skreva. Dessutom kunde alla se hur den stora flygeln kommit på plats. Intill scenen stod skåpbilen fortfarande parkerad med lastrampen utfälld som en landgång.
Transparant och opretentiöst vilket passade väl in i den skönt ruffiga miljön.
Som kontrast till allt detta bjöd artisten Martin Sturfält på musik som normalt brukar spelas i de fina salongerna för en publik som möjligen har lagt sig till med en del exkluderande koder om hur man ska bete sig och ta till sig den klassiska konstmusiken.
För att komma bort från det och inkludera alla hade Martin Sturfält valt att spela musik som de allra flesta känner igen. Stycken som är så kända att de har blivit som en tapet, som Martin Sturfält sa i ett av sina många och underhållande mellansnack.
Konserten inleddes med Chopin - kompositören som först väckte Martin Sturfälts intresse för klassisk pianomusik. I hans barndomshem i Valla utanför Katrineholm fanns en LP-skiva där pianisten Tamás Vásáry tolkade Chopin.
– Det väckte en dröm. Tänk om jag en gång skulle kunna spela så. Några år och en hel del hårt arbete senare fick jag nypa mig i armen, berättade Martin Sturfält, som i dag är en internationellt hyllad och anlitad musiker, känd bland annat för sina tolkningar av svensk pianomusik.
Vidare i programmet bjöds på "Italiensk konsert" av Bach, Beethovens Sonat i C-moll och inblickar i vilken betydelse dessa kompositörer har haft för all västerländsk musik som skapats sedan dess. Martin Sturfält blåste också liv i riktigt slitna stycken som Claude Debussys "Clair de lune" och Franz Liszts "Liebestraum No 3". Som avslutning spelade han Liszts "Mefistovals" och drog med publiken i en våg av eufori.