Utmärkt service och hotellromantik på Voyage

Det är något alldeles speciellt med att äta i hotellmiljöer. Affärsresande och weekenders blandas med vardagsfirare och servicepersonal, och enligt Krogpatrullen skapar summan av detta ofta en magisk stämning. Voyage i Nyköping är inget undantag.

Oxtartar med misomajo, svart vitlökscreme och friterat rispapper, 175:-

Oxtartar med misomajo, svart vitlökscreme och friterat rispapper, 175:-

Foto: Södermanlands Nyheter

Recension2023-02-24 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det första vi ser när vi kliver in genom dörrarna på Scandic Stora Hotellet i Nyköping är den långa baren som på ett inbjudande vis hyser både hotellreceptionist, bartender och hovmästare. Under den tidiga kvällen hänger här både hotellgäster som vill ta sig ett glas och nyanlända som vill checka in.

Vi blir visade till ett bord inte långt därifrån, och turisternas tjatter gör att det nästan känns som att vara utomlands.

Vår mycket kunniga och trevliga servitris förklarar att köket anpassar menyn efter säsong, och därför känns det helt rätt att börja med en silkeslen jordärtskockssoppa (145:-). Rätten är perfekt i sin enkelhet, och vi älskar att den serveras med två frasiga västerbottentoasts i miniformat istället för den mycket mer vanligt förekommande brödskålen.

undefined
Jordärtskockssoppa med västerbottentoast, 145:-

Även oxtartaren (175:-) ger oss en positiv överraskning då den för ovanlighetens skull (vilket är sorgligt) skurits för hand enligt konstens alla regler till ljuvliga små bitar med härlig textur. Det friterade rispappret ger rätten ett skönt krisp, och ingefäran piggar upp i vintermörkret.

undefined
Oxtartar med misomajo, svart vitlökscreme och friterat rispapper, 175:-

Då vi har svårt att välja varmrätt ber vi servitrisen om råd, och det är underbart att bemötas av hennes kompetens och självklara kunskap kring hela menyn. Tyvärr tvingas många restauranger i dagens hårda krogklimat förlita sig på hastigt inringd extrapersonal som sällan kan rekommendera ett passande vin eller ens känner till detaljerna i matsedeln.

Så är icke fallet på Voyage, och vi bestämmer oss till sist att testa kökets grillade entrecôte (365:-) och hemgjorda gnocchi (245:-).

undefined
Svensk entrecôte med tryffelparmesansmör, rödvinssås, grillad hjärtsallad och pommes, 365:-

Köttet anländer mört och fint presenterat i uppskurna remsor som får det att vattnas i munnen. Här serverar man denna klassiska styckdetalj med ett tryffelparmesansmör som heter duga, och en alldeles lagom mängd mustig rödvinssås. Och låt oss vid det här laget utropa ett förlösande: "Äntligen!" över att äntligen ha funnit en köttbit av högsta kvalité där tillbehören inte bara ligger som en hastig eftertanke i tallrikens periferi. De hemmagjorda, "trippel--tillagade" pommes fritesen är nästan ännu godare än köttet, och vi är så glada över att inte finna ett par träiga och oaptitliga sparriskvistar på tallriken i mitten av februari. Här passar den grillade hjärtsalladen mycket bättre, precis som vintipset om ett glas spanskt monastrell från Juan Gill (140:-).

undefined
Gnocchi med salvia och brynt smör, 245:-

Även gnocchin övertygar i all sin enkelhet. Tänk att lite potatis och vetemjöl som kokats snabbt och sedan brynts med smör och salvia kan smaka så gott när de tillagats med omsorg och knådats till hemtrevligt ojämna former. Inga halvfabrikat här inte. Trevligt också med texturen från de friterade linserna, och syran från vintipset om ett glas grüner veltliner (115:-).

Vår kulinariska resa fortsätter med desserten – vi väljer kökets brownie (130:-) – vars salta smak av kakao dansar hand i hand med den mycket söta glassen och de syrliga, rommarinerade apelsinerna.

undefined
Brownie med dulce de leche-glass och rommarinerad apelsin, 130:-

Vid bardisken checkar någon in. En annan checkar ut. En man i kostym beställer en öl, ett äldre par frågar om frukosten. Det är först när vi signerat notan och klivit ut i den kalla Nyköpingsnatten som vi påminns om att vi under hela middagen befunnit oss hemma, och inte på resa i Paris, London eller Rom.

Voyage

Maten: 4 av 5

Service: 5 av 5

Miljö/Stämning: 5 av 5