Stort pizzatest: Här bakas Nyköpings bästa pizzor

På nyårsdagen äter vi svenskar pizza som aldrig annars. Och ingen pizza dominerar vår kulinariska världskarta så som kebabpizzan. Därför har Krogpatrullen dagen till ära åkt till tio pizzerior för att smaka 20 pizzor – och förhoppningsvis kunna ge svar på frågan: Var finns Nyköpings bästa pizza?

Kebabpizza från Mamma Mia. 105:-

Kebabpizza från Mamma Mia. 105:-

Foto: Södermanlands Nyheter

Recension2022-12-31 17:01
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyårsspecial

Mamma Mia: 

undefined
Kebabpizza från Mamma Mia. 105:-

Kebab: Ovanpå en frasig deg med tillräckligt mycket karaktär för att bära upp en generös mängd fyllning har det inte snålats med köttet. Däremot finns här nästan inga grönsaker alls, bara rikligt med syrlig vitsås. Men gott är det! 4 av 5. 

undefined
Vegetarisk pizza från Mamma Mia. 95:-

Vegetarisk: En avskalad variant där röd paprika och gul lök dominerar smakprofilen. Trevligt, tycker vi, då de flesta pizzerior idag verkar fokusera på dess röda syskon. Enda invändningen här är att vissa tuggor tenderar att sakna sälta då alla oliver placerats i mitten. 4 av 5.

Akropol:

undefined
Kebabpizza från Akropol. 110:-

Kebab: Shit, vad mycket kött! Men vi klagar inte. Härligt också med en röd sås som faktiskt har lite hetta i sig – något vi ofta saknar idag. Tyvärr något vattniga feferonis. 3 av 5. 

undefined
Vegetarisk pizza från Akropol. 100:-

Vegetarisk: En totalt klanderfri variant för vegetarianer som inte har något emot mycket feferoni och mycket ananas. 4 av 5.

12:ans:

undefined
Kebabpizza från 12:ans. 99:-

Kebab: Så här ska en kebabpizza smaka! Hetta från rödsåsen, syrlighet från den vita. Saftigt kebabkött, generöst med ost. Allting dolt under fräsch, krispig isbergssallad och spänstiga tomater. 5 av 5.

undefined
Vegetarisk pizza från 12:ans. 95:-

Vegetarisk: Röd paprika står i centrum tillsammans med mycket champinjoner. Trevligt med tillräckligt mycket oregano för att faktiskt bidra med smak utöver estetik! En dröm för alla som inte tycker exotiska frukter hör hemma på pizza. 5 av 5.

American pizza:

undefined
Kebabpizza från American pizza. 90:-

Kebab: Denna anrättning står direkt ut i mängden tack vare dess karaktäristiska deg, som har ett helt annat fras och kittlande tuggmotstånd än någon annan pizza vi testat under dagen. Samtidigt finns här alla ingredienser vi tränger under tunga bakisdagar – men tyvärr känns de slarvigt presenterade. 3 av 5. 

undefined
Vegetarisk pizza från American pizza. 80:-

Vegetarisk: En fullträff för alla som tackar nej till kött men ändå vill vara säkra på att bli riktigt mätta. Här snålas det nämligen inte med osten, men tack vare den exceptionella degen blir pizzan inte geggig för det. Trevligt också med fetaost, men kanske lite snålt med grönsaker. 4 av 5. 

Nyköpings pizzacenter:

undefined
Kebabpizza från Nyköpings Pizzacenter. 115:-

Kebab: Wow! Äntligen en deg som lyckas vara fluffig, frasig och bärande på samma gång. Ovanpå ligger allt en pizzaentusiast kan önska sig, och av hög kvalité. Det enda vi saknar är mer hetta från rödsåsen – fast det kanske vi är ensamma om. 5 av 5.

undefined
Vegetarisk pizza "Vegi 1" från Nyköpings pizzacenter. 109:-

Vegetarisk: Helt rätt ostmängd möter avskalade och fräscha, gröna ingredienser. Extra trevligt med skivade oliver, vars sälta och syrlighet på så vis fördelas jämnt. 5 av 5.

Bella Donna:

undefined
Kebabpizza från Bella Donna. 100:-

Kebab: Det första som slår oss är kvalitén på köttet, som faktiskt smakar orimligt bra. Gott också med gullöken, men vi hade önskat mer grönsaker – även om det roligt nog döljer sig en och annan champinjon här! 3 av 5.

undefined
Vegetarisk pizza från Bella Donna. 95:-

Vegetarisk: Ett utmärkt val för den som nyårsdagen både vill skippa köttet och samtidigt äta lite hederlig comfort food direkt ur lådan. Generöst med ost och fräscha råvaror. 4 av 5. 

Pizzeria Opera: 

undefined
Kebabpizza från pizzeria Opera. 100:-

Kebab: Vilka såser! Både röd och vit dansar tillsammans med rikligt med sallad ovanpå det mustiga köttet. Perfekt för dem som inte vill doppa i olika burkar, utan bara köra. 4 av 5.

undefined
Vegetarisk pizza från pizzeria Opera. 90:-

Vegetarisk: Äntligen en pizza där kronärtskockan inte enbart ligger som en puck i mitten, utan där den strösslats ut över hela ytan! Tillsammans med oreganon och oliverna blir det en riktig hejjare till bakispizzakombo! 4 av 5. 

Baba ghetto:

undefined
Kebabpizza från Baba ghetto. 85:-

Kebab: Ett bra exempel på att mycket smaskiga pizzor kan komma ur mycket små restauranger. Inte fine dining, men mycket gott. 4 av 5. 

undefined
Vegetarisk pizza från Baba ghetto. 75:-

Vegetarisk: Kombinationen gröna oliver plus grön paprika är en trevlig och välsmakande detalj, både för mun och ögon. Den som uppskattar ananas lär inte bli besviken. 3 av 5. 

Afrodite:

undefined
Kebabpizza från Afrodite. 110:-

Kebab: En av dem för oss viktigaste ingredienserna i en riktigt god kebabpizza är en sås med lite hetta. På Afrodite erbjuds ett flertal alternativ, och självklart väljer vi den hetaste – utan att bli besvikna. Men behövs så mycket? 3 av 5.

undefined
Vegetarisk pizza från Afrodite. 105:-

Vegetarisk: Vit sparris och ananas är vanligtvis inte en kombo som vi älskar. Men när råvarorna är så här fräscha så funkar det – pizzans helhetsintryck lämnar inget att önska. 3 av 5. 

Pizzeria Up:

undefined
Kebabpizza från Up. 79:-

Kebab: En snudd på felfri pizzaupplevelsen för den som inte är ute efter något krimskrams. Särskilt gott med vitlöksstinget i vitsåsen. 4 av 5.

undefined
Vegetarisk pizza från Up. 54:-

Vegetarisk: Trevligt med paprika som inte tillagats sönder! Det lätta tuggmotståndet och fräschören hos både den röda och gröna varianten passar bra mot den feta osten och den knapriga degen. 4 av 5. 

Så har vi gjort

Vi har i tur och ordning ringt upp till tio pizzerior i Nyköping och beställt en kebabpizza och en vegetarisk pizza på varje ställe.

Sedan har vi åkt raka spåret till pizzerian i fråga, hämtat maten, återvänt till bilen och direkt smakat maten medan den fortfarande är rykande färsk. När vi sedan skrivit färdigt vårt omdöme har vi ringt upp nästa pizzeria och upprepat processen där. 

Varför vi inte valt att äta på plats? För att de flesta beställer hämtpizza på nyårsdagen!