Krogpatrullen testar lunchen på Sörmlands museum

Nästan varje gång som Krogpatrullen beger sig ut på gatorna i Nyköping är det i jakt på en god middag. Men stan kryllar ju av lunchställen också! Med magar som börjat kurra redan vid 11.00-snåret begav vi oss nyligen till en kanske lite otippad plats i hopp om att få stilla hungern med en vällagad lunch.

Dill- och rågmjölsstekt strömming med potatispuré, lingon, brynt smör och kantarellsås.

Dill- och rågmjölsstekt strömming med potatispuré, lingon, brynt smör och kantarellsås.

Foto: Södermanlands Nyheter

Mat & dryck2023-08-25 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta förknippar nog Sörmlands museum med historia, slöjd, konst och utställningar. Men precis vid entrén ligger även museets levande och välbesökta lunchrestaurang.

När Krogpatrullen kommer på besök en vardag i augusti är det redan mycket folk i lokalen. På en stor tavla intill disken har man skyltat med dagens rätter: restaurangens matsedel är nämligen i ständig förnyelse, och varje tisdag-fredag finns här en kött-, fisk- och vegetarisk rätt.

För gästen är upplevelsen att äntra restaurangen både rustik, trevlig och enkel. Det är bara att ta en bricka, bestick och glas, ställa sig i kön och beställa av den trevliga personalen i kassan – som sedan bär ut maten när den är klar.

Vid Krogpatrullens besök serveras följande plats du jour:

Dill- och rågstekt strömming med potatispuré, brynt smör, kantarellsås och rårörda lingon (170:-), kryddbakad fläskkarré med bakade tomater, rökt paprikaaioli och ungsstekt färskpotatis (145:-) samt friterad aubergine med surdeg, hackade örter, hummus på vita bönor och sotade grönsaker (135:-).

Vi sneglar på tavlan.

Jodå, visst vattnas det i munnen

Vi tycker också det är trevligt med en matsedel som så tydligt signalerar "husmans!"

Till lunchen ingår salladsbuffé, bröd och kaffe. Vi plockar på oss av den syrliga och krispiga rödkålssalladen, ett par bitar spänstiga baguetter och gott kryddsmör innan vi hittar en plats längst in i lokalen. Vid borden intill sitter kollegor, pensionärer, föräldralediga och förstås museibesökare. Stämningen är avslappnad och fri från musik.

När maten anländer blir vi lite paffa.

Som kockarna har presenterat den fint!

Dagens fisk är precis vad vi alltid önskade att mormor skulle servera när vi åkte på besök till sommartorpet under barndomen. Knaperstekta, salta och saftiga bitar strömming som omfamnas av en len och fet potatispuré som i sin tur får hjälp med både beska och sötma av lingonen. Husmansmagi.

Den kryddbakade karrén är en påminnelse om att de dyraste styckdetaljerna inte alltid är de bästa. Nej, med lite kärlek kan även denna ödmjukare del av grisen bli till en delikatess – något som kockarna på Sörmlands museum lyckats med. Köttet och potatisen har milda smaker som ingår i ett snyggt äktenskap med den rökiga aiolin och de syrliga tomaterna.

Bäst är ändå auberginen.

På restaurangens hemsida står det tydligt att "hos oss är det gröna i fokus", och vi förstår varför.

Auberginen serveras i skivor som är frasiga på utsidan och saftiga inuti, ovanpå en hummusbädd med himelska, örtiga, lena och syrliga smaker. De sotade gröna bönorna och sockerärtorna har fått behålla all sin spänst, och de många skivorna rädisor som garnerar rätten fungerar toppen som skopa-upp-det-sista-av-den-grymma-hummusen-verktyg.

Krogpatrullen erkänner att vi har svårt att motstå sockret, även under helt vanliga vardagar, så till dessert blir det en smulig och söt syltgrotta (20:-) samt en klassisk och helt godkänt utförd chokladboll (25:-). Efter en kopp kaffe lämnar vi Sörmlands museum med en känsla av att ha upptäckt en ny favoritkrog. Tänk om fler middagsrestauranger kunde servera mat i den här kalibern!

Museirestaurangen

Maten: 4 av 5

Service: 4 av 5

Miljö/Stämning: 4 av 5

Info om serveringen: Tisdag-söndag erbjuder kaféet egenbakade kakor och smörgåsar. Söndagar erbjuds lättare luncher. Tisdag-fredag serveras tre olika lunchalternativ. Lördagar erbjuder restaurangen minst två. Pannkakor serveras alla dagar.