Ett hett jobb på Skeppsta glashytta

Sedan 2004 är glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt verksam i Skeppsta utanför Gnesta där hon har sin glashytta och utställningar.

En liten blåsning och det heta glaset vidgar sig hastigt till en bubbla då Ebba von Wachenfeldt skapar sina glaskonstverk i Skeppsta hytta.

En liten blåsning och det heta glaset vidgar sig hastigt till en bubbla då Ebba von Wachenfeldt skapar sina glaskonstverk i Skeppsta hytta.

Foto: Per Hellgren.

Sörmland2020-07-23 19:30

Skeppsta glashytta ligger precis där Åkers bergslag övergår från täta skogsarkader med vildmarkslika klippstråk till ett öppet landskap med böljande sädesfält och den stilla Nyckelsjön dallrande i sommarblänket.

Där håller glaskonstnären, formgivaren och hantverkaren Ebba von Wachenfeldt till i gamla Skeppsta skola beläget på en vacker höjd mitt i den sörmländska idyllen.

Sedan 2004 har hon och hennes man Torleif Söderlund drivit galleri, glashytta och kafé på platsen.

I en av lektionssalarna har Ebba von Wachenfeldt utställningshall med sina färgstarka glasföremål. Vaser, blommor, skulpturer. Allt tillverkat i vindlande former med sin alldeles egen symmetri. Eller kanske asymmetri, eftersom det är det som Ebba von Wachenfeldt eftersträvar. Det lite skeva är hennes signum.

– Glas ska inte vara perfekt, den fria skulpteringen skapar liv i glasformerna. Det är som vågor på havet som bättre fångar ljusdagern än en lugn vattenyta, säger Ebba von Wachenfeldt.

Hon har hållit på i snart 40 år som glaskonstnär, är upplärd av de gamla mästarna i glasriket i Småland och säljer alltjämt mängder av alster över hela Europa.

Tidigare om åren har hon haft fyra till fem utställningar varje sommar runtom i Sverige, men numera har hon dragit ner på tempot och satsar mer på Skeppsta hytta dit runt 5000 personer letar sig varje säsong.

Tillsammans med en mängd småföretagare längs väg 223, som går från Mariefred till Nyköping, har hon också bildat ett nätverk där mängder av möjligheter öppnat upp sig. Exempelvis arrangerar föreningen, som heter just Väg 223, flera evenemang under Fruntimmersveckan 18-25 juli där bland annat Skeppsta hytta är öppet alla dagar.

– Jag ska bland annat ställa ut sagofigurer i glas och trä i galleriet som vi ska ha en saga till, säger Ebba von Wachenfeldt.

Samtidigt pågår också flera andra konstutställningar i huset intill: Aliénor Edström Bourdeau ställer ut måleri och Evelina Lindström visar minnen, måleri med mera där kopplingar till Skeppsta skolas historia finns med.

Inifrån skolbyggnaden är det sörmländska landskapet ständigt närvarande genom stora panoramafönster. Hyttan där ugnen med smält glas finns ser ut som en gammal träslöjdssal och där arbetar Ebba von Wachenfeldt fem dagar i veckan tillsammans med sina lärjungar som för tillfället är två stycken.

Där blåser, skär och papprar hon sina glasföremål. Glaset ser nästan gummiaktigt ut när hon mosar till det med olika verktyg eller mot hårda ytor för att få till formen. Det ser svårt ut.

– Det är som med alla yrken, för varje dag som går blir man skickligare och då kan man också vara mer lekfull, säger Ebba von Wachenfeldt som gärna pratar medan hon skulpterar glaset med snitsiga rörelser.

– Jag försöker göra produkter som förhöjer materialet.

Medan hon jobbar med glaset kommer ett par besökare in i hyttan, slår sig ner, kollar in hur hon arbetar. Hyttan är öppen för alla att se hur hantverket blir till, vill man prova själv så kostar det en slant. Det är bland annat det som Ebba von Wachenfeldt lever av numera.

– Vi bjuder på det vi gör och tycker att det är roligt att möta besökarna, säger Ebba von Wachenfeldt.

Dock har coronakrisen gjort att antalet besökare denna sommar är lägre än vanligt, trots att både gott om utrymme och utekafé finns.

I väntan på nya besökare fortskrider emellertid arbetet med att skapa nya färgglada glasformer i Skeppsta hytta.

Mer att se i Skeppsta

En dryg kilometer från Skeppsta hytta ligger Skeppsta bruk med sin stora vita pampiga herrgård med barockprägel. Där finns en gammaldags bruksmiljö från 1700-talet med huslängor, en damm och gamla industribyggnader som kvarn, smedja, sågverk. Bruket ligger vid sjön Barsättern där också Skeppstaån ansluter. Vid bruket tillverkades järn från 1600-talet, då en masugn anlades, fram till 1875 då verksamheten upphörde. I Fribergs gamla lanthandel på bruksgatan kan man hyra rum av Mäster Claes.

Karta: Skeppsta hytta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!