Södertuna slott, Gnesta
Södertuna slott i Gnesta, som idag huserar hotell- och restaurangverksamhet, har medeltida ursprung men byggdes om under 1600-talet och 1700-talets slut. Kvinnorättskämpen Ebba von Hallwyl (tidigare von Eckermann) ärvde slottet av sin mormor 1891. Det är hennes vålnad som sägs hålla till i de underjordiska medeltidsgångarna i slottskällaren. Flera anställda och besökare ska ha skymtat en svart dam som visat sig vid entrédörren, eller i korridoren på bottenplan.
"Svarta damen", som hon kallas, ska även ha setts gå över gården. Enligt slottschefen Madelene Fredricson har flera gäster varit med om konstiga saker i byggnaden, vilket tidningen tidigare skrivit om.
– Vissa kan uppleva att det plötsligt blåser en kylig vind genom rummet. Sedan är det en dörr som brukar stå och slå, sade hon.
Ulvhälls herrgård, Strängnäs
Ulvhäll har anor från vikingatiden. Det sägs att den engelska missionären Sankt Eskil, som blev utsänd för att konvertera de hedniska svenskarna i trakten, blev stenad till döds på kullen bredvid Ulvhälls trädgård. Egendomen kallades då Finninge och var ett kyrkogods under hela medeltiden.
När Gustav Vasa tog över Finninge omvandlade han det till ett kronogods. Och efter det har byggnaden haft flera ägare och varit bland annat lusthus, lantbruksskola och sist huserat hotell och restaurangverksamheten som fortsätter än i dag.
I och med dess långa historia är det inte helt otippat att det ryktas om diverse övernaturligheten på gården. Det sägs att vålnaden av en äldre kvinna, troligtvis en husfru eller guvernant, dröjer sig kvar på Ulvhäll. Oftast ses den gråklädda gestalten i biljardrummet.
Sundbyholms slott, Eskilstuna
Under medeltiden var det ett klostergods och efter att riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm fick egendomen i donation 1627 uppförde han där en skola – vilken sägs vara Sveriges första folkhögskola.
Under hösten 2008 kom mediet Jörgen Gustavsson på besök, och sade enligt hotell- och restaurangverksamhetens utsago att det bara fanns "snälla spöken" i slottet. Det sägs finnas något ständigt närvarande på slottet. Dörrar öppnas när ingen ser, nycklar rasslar i öde salar och en lång och mörk vålnad har visat sig i lokalerna, vilket personalen vittnat om.
Mälsåkers slott, Strängnäs
Mälsåkers slott har anor från medeltiden. Men godset kom till under början av 1600-talet och uppfördes av släkterna Trana och Kagg. Därefter tillhörde det den grevliga ätten Wachtmeister af Mälsåker. Efter ett giftemål kom även von Fersen-släkten att äga byggnaden – innan grevinnan Louise von Fersen spelade bort slottet 1853. Idag ägs det av Kungliga Vitterhetsakademien och är öppet för allmänheten.
I slottet finns en kyrksal där ett spöke klädd i 1600-talsmundering sägs ha fångats på bild i slutet av 1800-talet. Kan det vara någon av de många adelspersonerna som gastar sig i den anrika byggnaden?
Nynäs slott, Nyköping
Själva godset Nynäs finns tidigast omnämnt i ett brev från 1328. Sedan dess har Nynäs tillhört flera av de mest inflytelserika adelsfamiljerna i landet som exempelvis Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten. Idag förvaltas det av Sörmlands Naturbruk. Men det betyder inte nödvändigtvis att spökena försvunnit.
Mellan 1887 och 1910 sägs det att ha hänt mycket konstiga saker på slottet. En förklaring till det kan vara att den tidigare ägaren, Carl-Göran Bonde (1757-1840), var väldigt intresserad av spiritism och andeframkallning.
En av de mest kända spökhistorierna är från 1985. Då skulle slottet städas innan kungen och drottningen kom på besök. Men när städpersonalen kom fram var allt redan rengjort. Det sägs vara den gamla husfrun, som var död vid den här tiden, som gjorde sin sista skrift.
Ericsbergs slott, Katrineholm
Herrgården blev klar under andra halvan av 1600-talet och har ägts av flera adelssläkter. Idag drivs gården fortfarande av den åttonde generationen av Bondesläkten och huserar bland annat konferensverksamhet. Här ryktas det om Pintorparfrun som man gissar är antingen Annika Karlsdotter eller Beata von Yxkull.
Beata var gift med Erik Karlsson Gyllenstierna, som såg till att slottet byggdes. Pintorparfrun sägs vara elak, vilket en gammal sång indikerar. I första versen står det att hon "sög sina bönders och torpares märg, samt hade av galla en kanna".