De berättar kolarhistorier vid Skottvångs gruva

Vem älskar inte att sitta i skogen och lyssna på gamla berättelser från förr? Det har du möjlighet att göra när föreställningen Kolarhistorier spelas på Skottvångs gruva med start på torsdag.

Kalle Källman och Daniel Scherp klädda i tidstypiska kläder.

Kalle Källman och Daniel Scherp klädda i tidstypiska kläder.

Foto: Sofia Nygren

Teater2019-07-09 10:10

På lördag tänds den klassiska kolmilan vid Skottvångs gruva. Men innan dess börjar kolarhistorierna berättas alldeles i närheten. Det är Kalle Källman och Daniel Scherp som i en musik- och teaterföreställning berättar historier från Dan Andersson debutroman Kolarhistorier från 1914.

– Vi har dramatiserat boken. Det är en samling berättelser från den tiden han själv jobbade i skogen, säger Daniel Scherp.

Miljön kring Skottvångs gruva passar föreställningen som handen i handsken och även om Dan Andersson själv jobbade i södra Dalarna går det givetvis att relatera till Skottvångs gruva. Med sitt läge i Åkers bergslag och koppling till bruket går det nästan att utgå från att samma historier en gång i tiden tog plats här.

– De tvingandes ofta ta fram träkol till bruken när industrialismen satte igång. Då behövdes det järn och stål och då behövdes kol för bruken, säger Daniel Scherp.

När kolmilorna skulle vaktas dygnet runt satt kolarna tillsammans utan mycket annat att göra.

– Då skapades väldigt många historier. Dan Andersson var väldigt intresserad av personer på bygden och de här gamla historierna är förmodligen autentiska. Han snappade upp dem och skrev ner i den här boken, säger Daniel Scherp.

Nu har Daniel som är skådespelare och Kalle Källman som är musiker slagit sina påsar ihop och tillsammans gjort en föreställning av Dans berättelser. Kalle har tonsatt ett av numren själv, annars återanvänder duon tonsättningar som gjorts av Dan Andersson texter sedan tidigare.

– Historierna förstärks med sånger. Det blir en fin kombination, säger Daniel Scherp.

Han och Kalle är taggade på en sommar på Skottvång och ser framemot att berätta kolarhistorier.

– Jag gillar de mustiga berättelserna och kontakten med publiken. Det är en möjlighet att nosa sig tillbaka till hur omständigheterna var i Sverige för över 100 år sen, säger han.

Det blir flera spännande berättelser under två akter. Och givetvis, måste sägas, är ju miljön som gjord för en specifik sorts historier.

– Föreställningen innehåller en del spökhistorier, säger Daniel.

Kolarhistorier spelas i gruvhagen, på behörigt avstånd från kolmilan, och har premiär på torsdag klockan 18.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!