Tre ofödda själar, Teresia, Rosa och Albert, vaknar upp i någon sorts limbo. De förstår inte vart de är eller varför de inte "laddats upp" och blivit födda. Då hörs en röst som säger att uppladdningen stoppats eftersom man har funnit vissa variationer i deras gener som är "problematiska".
Rösten tillhör Hyper, som är en artificiell intelligens med tillgång till en gensax och den som kontrollerar vilka som får födas och inte födas.
Teresia, Rosa och Albert beslutar sig för att utmana Hyper, och födas in i världen precis som de är.
Det är i korthet intrigen i Teater Sörmlands nyskrivna drama "De ofödda" som utvecklar sig till ett fullskaligt superhjälteepos med en maffig och actionfylld uppgörelse i slutet.
Allt började med att Ewa Westin skulle göra en föreläsning om NPF-diagnoser. Under arbetet intervjuade hon en kvinna som har både Aspergers syndrom och ADHD, och som samtidigt som hon har stora svårigheter på vissa områden är en kompetent och framgångsrik företagare.
– Den dubbelheten tyckte jag att var otroligt intressant att jobba vidare med, både vilken typ av problematik det finns men också men också hur man kan lösa det och hitta egna strategier, säger Ewa Westin.
Ewa bollade idén med sina kolleger i Teater Sörmland. En av teaterns två konstnärliga ledare och skådespelaren Jerk Ohlson Westin, hade jobbat med en pjäs om superhjältar med en annan teatergrupp, och pratade mycket om superhjältar, och superhjältemyter.
– Där föddes en tanke, skulle vi göra en föreställning om superhjältar där vi tog upp problematiken?
Men när de började läsa på insåg de snart att kopplingen NPF-dignos och superhältar varken var särskilt ny eller okomplicerad. Att kalla funktionsvariationer till följd av NPF-diagnoser för superkrafter har närmast blivit en floskel.
Men de ville ändå göra en föreställning för högstadieelever som tog upp neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
– Vi hittade inte riktigt tonen eller plattformen. Då hörde vi talas om gensaxen CrispR som vann Nobelpriset, säger Jerk.
Han stötte på texter som pekade ut gensaxen som det potentiellt största hotet mot mänskligheten näst efter miljöförstöringen. Med gensaxen som verktyg skulle man kunna skapa en standard för vilka mänskliga egenskaper och beteenden som är önskvärda och vem som får födas. De etiska och moraliska aspekterna av möjligheterna som CrispR för med sin är många och komplexa.
– Det var väldigt intressant, för det är ju en fantastisk teknologi, den kan rädda oss från väldigt mycket sjukdomar och lidande. Men det finns definitivt en "black mirror" – en mörk sida av myntet, säger han.
Då föll det på plats. Huvudpersonerna kunde ha superkrafter för att de ännu inte var födda och antagonisten skulle vara gensaxen. Idéerna skickade till dramatikern Karin Isaksson. I våras provspelades föreställningen för vuxna och nu turnerar "De ofödda" i högstadieskolor i Sörmland. Närmast på Europaskolan i Malmköping och sedan i Vagnhärad.
– Det är ett otroligt positivt mottagande, säger Eva Westin som har regisserat och även spelar i föreställningen.
I helgen spelas pjäsen "De ofödda" för allmänheten i Teater Sörmlands källare på Behmbrogatan 16 i Nyköping. Biljetter finns på Tickster.com.