Det finns många epitet som man kan sätta på Kalle Lind – radiojournalist, författare, poddare, manusförfattare och tävlande i På spåret. Vill man skala ner det till en överordnad yrkeskategori så är det sannolikt nöjeshistoriker som ligger närmast. Själv har beskrivit sig som en person med ett ohälsosamt intresse för detaljer i den svenska nöjeshistorien, med fokus på udda ämnen och kändisar i dåtidens marginaler.
Samtidigt finns det – visserligen beroende på vilken generation man tillhör – utrymme för mer namnkunniga storheter under Kalle Linds lupp – Hasse och Tage till exempel. Det var nämligen med dem som allt tog sin början för honom själv.
– Som liten tyckte jag det bästa som fanns var Hasse och Tage och den uppfattningen har jag aldrig reviderat. Jag vidhåller att det fortfarande är det bästa som finns, säger han.
– Jag tror inte jag hade hållit på med det jag gör om Hasse och Tage inte hade funnits. De fyller mig med vällust, det är det ena, och sedan har jag lärt mig mycket om nöjeshistoria utifrån dem.
Han berättar om en händelse i barndomens Eslöv när läraren i första klass ställde frågan om vad barnen ville jobba med i framtiden. Många nämnde ortens stora arbetsgivare Felix som tänkbar arbetsplats. Kalle Lind körde på ett lite mer abstrakt alternativ – tusenkonstnär. Det var ju det som Hasse Alfredsson kallade sig. Så blev det också på sätt och vis. Fram tills i dag har Kalle Lind medverkat i ett flertal radioprogram, han har skrivit julkalendermanus, och utöver det författat ett tiotal böcker.
– Jag tror väldigt mycket av det jag gör handlar om att försöka förstå vad det var som jag tyckte var så himla kul i min barndom. Det fanns ju fler som var engagerade i samma saker som jag, men jag brydde mig lite mer och fortsatte sedan att bry mig som vuxen, säger Kalle Lind.
Just nu är han aktuell med ”Nya Friska Tage!” – en föreställning som trots sin titel handlar om både Tage Danielsson och Hasse Alfredsson.
– Det kommer bli som ett levande P2. Egentligen kan vi inte kalla det för en show för det indikerar att vi har repat. Vi kallar det för ett program, eller möjligtvis en soaré de gånger vi kör på kvällarna, säger Kalle Lind.
– Mimi Terris, en väldigt duktig sångerska, kommer sjunga 60-talsjazz kompat av en trio hypergungiga figurer. Däremellan pratar jag.
Han utlovar framförallt en blandning av lite udda och bortglömda texter, allt kopplat till Hasse och Tage. På frågan om vad han själv håller som högst av duons massiva repertoar väljer han dock att ”fega ur”.
– Jag måste nog säga helheten, det är mängden i kombination med den höga snittkvalitéten. Det är det som är det unika.
Sett till de äldre generationerna finns det ofta en uppfattning om Hasse och Tage som harmlösa och alltjämt älskade. Det är en uppfattning som inte delas av Kalle Lind.
– Äldre människor säger ibland att Hasse och Tage aldrig var provokativa och så var det ju inte. Dem var ofta med och pushade gränser för vad som kunde sägas på revyscenerna, säger han, och nämner som exempel den då kontroveriella monologen ”Ringaren” från 1962 där kyrkans allmänna flathet avhandlas.
Samma sak gäller under bältet-humorn, menar Kalle Lind, där Hasse och Tage gärna tillåt sig att vara lite fräcka mellan varven – även om folk ibland vill hävda motsatsen.
– De var ju verkligen under bältet. Ett exempel är när de satte upp revyn "Gula hund". Gösta Ekman spelar en man med Tourettes syndrom som säger "Pitt" hela tiden. Det slutar med att Gösta Ekman får med sig hela publiken att säga "Pitt", säger Kalle Lind.
– Jag minns när jag satt och pratade med en gubbe om detta en gång. Han hävdade att pitt inte var ett kontroversiellt ord på den tiden. "Är du dum i huvudet", svarade jag. Det är klart att det var, annars skulle Hasse och Tage aldrig ha använt det.
Kalle Lind har rätt. När revyn visades på tv i mitten av 60-tal gav den upphov till en upprörd riksdagsdebatt mellan Bondeförbundets John Eriksson och socialdemokraten Essen H G Lindahl. Den förre ville se ett programråd skulle förbjuda kanalerna från att visa ”kalsongdramatik” och ”förråande uttryckssätt”. Lindahl höll inte med.
På fredag kommer ”Nya Friska Tage!” till Fåfängan i Nyköping. Senare i år släpper Kalle Lind också en biografi om HasseAlfredsson.