Historisk vandringsteater i Nyköping med kunglig narr

Nu startar årets upplaga av Nyköpingsvandringen. Denna sommar heter skådespelet "Kungens lille narr – en apekatt bland krinolinerna" och utspelar sig i Nyköping sommaren 1843.

Nyköpingsvandringen utgår från Stora torget. Pontus Weibull Moberger, Moa Rudsäter och Kenneth Bodin utgör ensemblen i årets föreställning, "Kungens lille narr – en apekatt bland krinolinerna".

Nyköpingsvandringen utgår från Stora torget. Pontus Weibull Moberger, Moa Rudsäter och Kenneth Bodin utgör ensemblen i årets föreställning, "Kungens lille narr – en apekatt bland krinolinerna".

Foto: Catarina Nitz

Teater2022-07-05 19:20

I ett decennium har Nyköpings Stads Teater varje sommar tagit med publiken på vandringsföreställningar genom staden. Under promenaden har åskådarna fått uppleva hur historiska personer dykt upp på olika platser med underhållande, lärorika, överraskande och ibland gripande scener från förr.

undefined
Kenneth Bodin spelar skådespelaren Lars Hjortsberg i "Kungens lille narr – en apekatt bland krinolinerna". Han har även skrivit manus och gjort research till skådespelet.

En av dem som har varit med hela tiden är skådespelaren och musikern Kenneth Bodin, som även skrivit årets föreställning och gjort researchen. Denna sommar spelar han rollen som Lars Hjortsberg (1773–1843), som var en hyllad skådespelare på Dramaten på sin tid. Hjortsberg samarbetade även med Bellman och var även anställd vid Gustaf III:s hov, bland annat som lektör – han läste högt för kungen.

– Lars Hjortsberg hade koppling till Nyköping genom sin son August Hjortsberg som arbetade som verkmästare vid Nyköpings Faktori, säger Kenneth Bodin.  

Pjäsen, som rymmer både humor, och allvar, handlar om hur Lars Hjortsberg tar ångslupen från Stockholm för att besöka sin son och sonhustru. 

undefined
"Kungens lille narr" innehållen mycket sång och musik.

August spelas av Pontus Weibull Moberger och hans hustru av Moa Rudsäter. 

– Det är inte August som är narren, säger Pontus Weibull Moberger.

Nej, det är så klart Lars Hjortsberg som titeln anspelar på. Hans besök, som ägde rum i verkligheten, blir en krock mellan 1700-talets ideal och den gryende industrialismen som sonen och sonhustrun får representera.

– Han har ett stort ego, han tar mycket plats och bryter vardagens rutiner, säger Moa Rudsäter.

Hjortsbergs vistelse i Nyköping slutar i en tragedi.

Men innan vi kommer så långt in i handlingen har publiken fått vara med om en hel del upptåg och sånger och fått vandra runt och uppleva olika platser i Nyköping. Dolda pärlor och mer bekanta ställen som Stora torget, varifrån den dramatiserade vandringen utgår, via Westerlingska gården, parken vid Pelles Lusthus och Prosten Pihls gård. 

Skådespelarna byter kostymer flera gånger och bär med sig scenkläder och rekvisita i ett par resväskor, som de kalla för mobila loger.

undefined
Pontus Weibull Moberger och Moa Rudsäter i den mobila logen – i detta fall en buske bakom Pelles Lusthus.

– Det är en otroligt komplicerad logistik som har utvecklats genom åren, berättar Lars-Johan Skoghag, som regisserat årets föreställning tillsammans med Victoria Skoghag.  

Onsdag den 6 juli är det premiär, sedan spelas föreställningen två gånger per dag onsdag till söndag till och med den 30 juli. 

Biljetter säljs via Tickster eller på plats innan föreställningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!