Sommarteater tillbaka: "Det är något speciellt"

Det råder bröllopsfeber i Oxelösund. Åtminstone på Skärgårdsmuseet där det blir sommarteater för femte året i rad. ”Det är något speciellt med det här”, säger regissör Stephan Grönroos.

Karin Ekholm och Marina Andersson repeterar en av scenerna där näsduken kommer väl till pass.

Karin Ekholm och Marina Andersson repeterar en av scenerna där näsduken kommer väl till pass.

Foto: Patrik Enlund

Teater2019-07-10 21:05

Förra året slogs besöksrekordet och folk köade i hela backen ner. Tillslut kunde siffran skrivas till 94 åskådare. En hög siffra med tanke på hut litet utrymmet är. Folklustspel är signifikativt för den svenska sommaren och i Oxelösund har Stephan Grönroos tagit fasta på det. För femte året i rad har han skrivit en pjäs som spelas på Skärgårdsmuseet. I år heter den ”Bröllopsfeber på Grantorpet”.

– Det handlar om en familj som bor i det här huset. Artur Strindberg med sin dotter och en gammal tant, säger Stephan och pekar på det gråmålade huset som är Skärgårdsmuseet.

Han fortsätter:

– Det är kärlek, sång, musik och problem med pengar,

Pjäsen utspelar sig 1959 med allt vad det innebär med kvinnornas frihetskamp och ett 60-tal som närmar sig med nya vindar. Det blir mycket humor och såklart bröllopsfeber. Men det är kanske inte främst för själva innehållet i pjäsen som åskådare kommer hit för. Sommarteater utomhus är en utflykt i sig.

– Det är så glädjefyllt. Vi är inte som andra teatrar, här får publiken ta med sig sin egen korg och sitta här och fika. Det är något speciellt med det här, säger Stephan Grönroos.

SN är på plats i ett blåsigt gamla Oxelösund när det är dags för repetition. Med en dryg vecka kvar till premiär sitter ännu inte alla replikskiften. Men det är nära till skratt och skådespelarna är laddade.

– Det här är jättehärligt. Jag spelar oftast den gamla kärringen, någon gång händer det att jag flörtar med publiken. Stephan har skrivit mycket roliga repliker till mig, det är tacksamt, säger Karin Ekholm.

Marina Andersson tycker det är kul att spela så nära inpå publiken.

– Vi får reaktioner direkt. Vi kan höra dem viska ”En sådan där hade mormor” eller ”kolla den där karaffen, jag kommer ihåg när den gick sönder på ett kalas”, säger hon.

Det blir en del musik i föreställningen. Välkända melodier som Stephan skrivit texter till.

– Det är gamla klassiska melodier som alla över 40 vet vilka det är, säger han.

På lördag är det så dags för premiär och sen spelas föreställningen åtta gånger. Skulle det vara ett väldigt stort intresse kan det bli mer.

– Blir det bra tryck kör vi kanske en helg till eller en dag till, säger Stephan Grönroos.

Premiären sker på lördag klockan 17 och spelas sedan varje fredag, lördag, söndag fram till 28 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!