Förutom att ha medverkat i ett tiotal "Johan Falk"-filmer, "Beck"-filmer och Jönssonliganfilmer har Jens Hultén gjort tongivande roller i enorma Hollywoodproduktioner som "James Bond: Skyfall" och "Mission Impossible: Rogue Nation". Nu är tiden kommen för hans egen berättelse.
– Föreställningen handlar om en man som kommer in i ett omklädningsrum där vi förstår att han ska förbereda sig inför en match, säger Jens Hultén.
Men vad är det för match han gör sig redo för? En kampsportsmatch? Eller är matchen mot missbruket? I monologen tar Hultén med publiken på en resa genom ljus och mörker.
– Jag själv är så pass klar med mitt så kallade "gamla missbruk" att det inte är någon stor grej för mig att ta upp det i monologen, men kanske kan det sprida ringar på vattnet. Folk som befinner sig i kamp kanske kan få tröst av det. Mannen på scenen pratar inte bara om missbruket utan också med publiken, sig själv, med gud. Och så möter han döden, ett möte som sätter honom i en jävla situation, säger Jens Hultén.
Jens Hultén berättar att pjäsen kom till just nu eftersom att tiden var mogen. För 20 år sedan hade det inte gått – då var han för upptagen med att hålla sig nykter. Han säger att klokhet kommer från perspektiv, och att perspektiv var något som behövdes för att pjäsen skulle komma till. Genom sin fru mötte han Benny Haag, som sade att han kunde skriva manuset.
Benny Haag förklarade för Jens Hultén att om de skulle göra det så skulle de göra det ordentligt. Det skulle vara viktigt att våga gå tillbaka till de mörka minnena och åter grotta i missbruket – utan att det för den skull skulle bli vad Jens kallar för "ett aa-möte eller någon jävla föreläsning".
Benny Haag och Jens Hultén träffades i drygt ett halvår och en vacker dag fick Jens ett färdigskrivet manus av sin vän.
– "Du gör vad du vill med den", sade han. Jag gick hem och bearbetade den, och efter en tid blev den lika mycket min som hans. Men det är tack vare hans ramarbete som den blev av. Utan det hade jag inte kunnat åstadkomma något.
Jens kontaktade regissören Rickard Günther, och snart var scenföreställningen ett faktum. Men den saknade ett element:
Musik.
Jens Hultén berättar att han blev inspirerad av att se Tommy Körberg göra "Lola" tillsammans med en pianist på scenen.
– Då tänkte jag att jag givetvis skulle ha med min son, som är musiker.
Jens berättar att han son, Eddy Hultén, vanligtvis spelar i ett band som heter Grand Mojo. Nu har han även skrivit musiken till "Sista matchen".
Hur känns det att resa land och rike runt med din egen monolog?
– Jag älskar teater och var bland annat med när Peter Jöback gjorde "Med hjärtat som insats" för fyra år sedan. Då var jag även konferencier, jag öppnade upp Cirkus i Stockholm och tog emot 1500 personer med en ganska lång, skriven monolog. Den trivdes jag bra med, och fick en känsla för att jag kanske faktiskt var ganska bra på den här monologformen. Nu är det bara jag och teatern i sin renaste form. Det känns jävligt skönt i detta rusande, uppskruvade tonläge som råder i samhället med alla appar och strömningstjänster.
"Sista matchen" kommer till Eskilstuna teater den 28 oktober, och Nyköpings teater den 29 oktober. Biljetter finns på www.sistamatchen.se.