Den 24 maj 1919 är en milstolpe i den svenska historien. Det var dagen då det slutligen beslutades om att införa allmän rösträtt för kvinnor. Sedan dess, med ett första praktiserande under andrakammarvalet 1921, är det en fastslagen rättighet i alla allmänna val i Sverige – en självklarhet i dag men långt ifrån när det begav sig.
Kampen som föregick det historiska beslutet står i centrum när Småfolket – Teater Sörmlands verksamhet för barn och ungdomar – nu sätter upp ”Det är vår tur nu”.
– Pjäsen handlar om hur allt gick till. Vi har lagt fokus på kvinnornas kamp men också på männens motstånd om att ge kvinnorna den här rätten, berättar Anette Cadiz, dramapedagog på Teater Sörmland.
– Man får följa några av kvinnorna, ta del av deras kamp och se hur de organiserar sig, fortsätter hon.
Anette Cadiz, som både regisserar och har skrivit manus, presenterade pjäsförslaget för gruppen i höstas. Ensemblen, bestående av 19 ungdomar i åldrarna tolv till 17 år, mottog idén med öppna armar.
– Gruppen har sedan dess varit ganska bestämda med att det här ska vara en pjäs om hur vi fick den kvinnliga rösträtten. Vanligtvis är det en omröstning med flera seriösa alternativ men i det här fallet var valet ganska självklart, säger hon.
Repetitionerna har pågått sedan september. Manuset är egenskrivet och inte baserat på någon förlaga. Däremot finns det inspirationskällor, förklarar Anette Cadiz.
– Scenmässigt är vi inspirerade av tv-serien ”Fröken Frimans krig”, där några av säsongerna ju handlar om den kvinnliga rösträtten. Sedan är vi också inspirerade av engelska filmer om suffragettrörelsen, säger hon.
Gruppen har arbetat med både humor och allvar i sin gestaltning. Vissa scener syftar till att få publiken att lyfta ordentligt på smilbanden medan det i andra scener är lätt att hålla sig för skratt.
– Vi har bland annat en fantastiskt rolig scen mellan en man och en fru som förbereder sig för en debatt. Sedan har vi en annan scen där en man gör allt han kan för att hindra sin fru att delta på kvinnomöten, till och med genom att använda våld, berättar Anette Cadiz.
”Det är vår tur nu” har premiär på fredag, exakt hundra år sedan den kvinnliga rösträtten klubbades i genom.