Utmaningen var okomplicerad.
Deltagarna skulle laga en rätt med en av juryns utvalda ostar – parmesan eller mozzarella – som huvudingrediens. För Katrineholmskocken Adam Thulin var det en särskilt lättad att få höra att just parmesan var en av de kvällens ingredienser, då det är en råvara som ligger honom varmt om hjärtat.
– Det känns som att det är kungen av alla ostar, säger Adam Thulin.
– Det går att smyga ner parmesan i mycket. Potatismos, såser, soppor... Jag använder mycket parmesan i min matlagning. Det är en tacksam råvara och en bra smakförstärkare.
Adam valde att laga en ricottagnocchi med kantareller, och jurymedlemmen Mischa Billing kallade Adams uppläggning för den vackraste hittills under årets säsong.
Men vänta, tänker ni. Ricotta? Det var väl inte en av ostarna som juryn valt för kvällens tävling?
Innan jurymedlemmen Tom Sjöstedt smakade av Adams maträtt sade han samma sak, och uttryckte oro över att Adam kanske faktiskt begått ett misstag den här gången. Men skenet kan bedra, och i Adams gnocchi fanns det mycket mer parmesan än vad ögat kunde skåda.
– Det syntes inte riktigt i programmet, men jag rev ner väldigt mycket parmesan i gnocchismeten. Jag gjorde också en vitvinssås där jag även i den gick i med sjukt mycket parmesan, säger han.
Gällande de fina komplimangerna från Mischa Billing förklarar Adam att han alltid har en idé kring hur maten ska presenteras redan innan han sätter igång med matlagningen.
– När jag bestämmer mig för en rätt så börjar jag självklart med att tänka på smakbilden och att alla smaker ska gå ihop, men sedan sätter jag ganska direkt igång med att tänka på upplägget. Man kan säga att jag från början har en ungefärlig bild av hur rätten ska se ut, så i den mån börjar jag nästan med planeringen bakifrån, säger han.
Adam berättar att kärleken till ost faktiskt är så stark att han vid ett tillfälle funderat på att utbilda sig till fromager vid restaurangakademien, och nämner flera personliga favoriter utöver parmesanen.
– Jag gillar till exempel både Comté och Gruyère. Sedan har vi Jürss Mejeri i Hälleforsnäs som gör en hårdost som heter Malma – den tycker jag väldigt mycket om.
Nästa avsnitt av "Sveriges mästerkock" sänds den 23 februari på TV4.