– Sebastian Gibrand är en av mina största förebilder inom mat. Jag kollade på honom på YouTube kvällen före tävlingen. Att sedan se honom stå där var ju helt sjukt. Att få träffa sina idoler och förebilder och kunna prata med dem blir väldigt surrealistiskt, säger Adam Thulin.
Inför tävlingen delades deltagarna in i två lag. Deras första uppgift: att välja lagledare. I Adams lag föll den rollen på honom själv.
– Det var gruppen som valde mig. Jag sade att det inte var några problem, även om det kanske inte är den mest bekväma rollen för mig.
De två lagen skulle sedan tolka två av de rätter som Sebastian Gibrand skapat för den internationella tävlingen Bocuse d'or: en mycket avancerad variant av ett kokt ägg injicerat med en örtolja samt en helstekt vaktel med skysås.
– Vaktel är ett av mina favoritprotein. Jag har lagat det många gånger tidigare, så det kändes tryggt. Det injicerade ägget var däremot något jag aldrig hade gjort tidigare. Vi fick provsmaka båda rätterna innan för att få en bild av smakernas uppbyggnad och teknikerna som använts. Sedan var det bara försöka memorera allt och "sätta" smakerna själva, säger Adam Thulin.
Hur var det att leda laget?
– Det var kul, vi hade bra kommunikation i gruppen och bestämde ganska snabbt vem som skulle göra vad och hur vi skulle samarbeta. Det är mycket roligare att arbeta i lag men samtidigt mycket svårare, det tror jag att alla tycker. Man vill ha kontroll över allting men måste samtidigt släppa på kontrollen. Men jag litade verkligen på mina lagkamrater, alla är så duktiga och det var sjukt roligt att samarbeta.
I slutändan var det Adams lag som hade imponerat mest på juryn, och i och med det seglade den unge Katrineholmaren igenom ännu en deltävling. Nu undrar man ju hur det går med det berömda självförtroendet, det som han fått så mycket kritik för sedan dag ett?
– Som person är jag ju ganska blyg, men jag kände verkligen i programmet att jag växte. Jag förstod tidigt att det var viktigt att lyssna noga på juryn inför varje tävling, och de sade ju att jag behövde jobba på mitt självförtroende. Jag vill bli så bra som möjligt och jag upplevde faktiskt att jag i programmet utvecklades både som matlagare men även som person.