Favoriterna kammade hem flest Emmystatyetter

"Succession", "Ted Lasso" och "White lotus" hade flest nomineringar inför årets Emmygala och tog tillsammans hem nära hälften av alla priserna – inklusive tungviktarna bästa dramaserie, bästa komediserie och bästa miniserie.

"White lotus"-gänget tar emot pris för bästa miniserie. Serien fick flest priser under nattens Emmygala.

"White lotus"-gänget tar emot pris för bästa miniserie. Serien fick flest priser under nattens Emmygala.

Foto: Mark Terrill/AP/TT

Tv2022-09-13 00:59

För första gången sedan pandemin var tv-galan Emmy tillbaka helt utan restriktioner.

– Det finns nästan åtta miljarder människor på jorden, men bara 25 Emmys att dela ut i kväll, sade tv-legendaren Oprah Winfrey under galans invigning och gick i detalj in på hur mikroskopiska chanserna att ta hem en statyett faktiskt är.

Några som lyckades var Zendaya som för andra gången fick pris i kategorin bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie för sin gestaltning av karaktären Rue i "Euphoria". Hon är därmed den yngsta skådespelaren någonsin som har vunnit två Emmystatyetter.

Värd för galan var Kenan Thompson, känd från "Saturday night live" och "Kenan och Kel".

– Zendaya fyllde nyligen 26. 26 är en märklig ålder i Hollywood. Man är ung nog att spela high school-student men för gammal för att dejta Leonardo DiCaprio, skämtade han.

Lee Jung-Jae från "Squid game" fick pris för manliga huvudroll i en dramaserie. I motsvarande kategorier för komedigenren prisades Jean Smart ("Hacks") och Jason Sudekis ("Ted Lasso") – också de för andra gången.

Skarsgård utan pris

"Succession" hade flest nomineringar – 25 stycken – och belönades med tre priser, bland annat för bästa dramaserie.

Svenske skådespelaren Alexander Skarsgård var nominerad i kategorin för bästa manliga gästroll (ej att förväxla med biroll) i en dramaserie. Skarsgård tilldelades 2017 en Emmy för sin biroll i "Big little lies", men den här gången fick han se sig snuvad på statyetten av Colman Domingo, som prisades för sin insats i "Euphoria".

"Ted Lasso" med 20 nomineringar fick totalt fyra statyetter. Men det var "White lotus", också med 20 nomineringar, som fick flest priser under galan – fem stycken.

Den största snackisen inför galan var dock "Squid game".

Tidigare hade ingen tv-serie på ett annat språk än engelska nominerats i någon av de stora kategorierna på Emmygalan. Men i år hände det, när "Squid game" fick 14 nomineringar totalt.

Förutom priset för bästa manliga huvudroll prisades serien för bästa regi. Serien har dessutom redan tilldelats fyra Emmystatyetter vid Creative Emmy-galan, som ägde rum för drygt en vecka sedan.

"Största uppfinningen"

I år fick branschen dessutom uppleva en gala helt utan restriktioner för första gången på tre år.

– I kväll samlas vi för att hedra den största uppfinningen i mänsklighetens historia. Om det inte vore för tv, vad skulle vi göra på vår fritid? Läsa böcker? Ingen i det här rummet har läst en bok under de senaste 50 åren. Titta på Tiktok? Du menar vertikal mini-tv, sade Thompson i sin inledning, sade Kenan Thompson.

Fakta: Vinnare i urval

Bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie: Zendaya i "Euphoria".

Bästa manliga huvudroll i en dramaserie: Lee Jung-Jae i "Squid game".

Bästa dramaserie: "Succession".

Bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie: Jean Smart i "Hacks".

Bästa manliga huvudroll i en komediserie: Jason Sudeikis i "Ted Lasso".

Bästa komediserie: "Ted Lasso".

Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie: Amanda Seyfried, "The Dropout".

Bästa manliga huvudroll i en miniserie: Michael Keaton, "Dopesick".

Bästa miniserie: "The white lotus".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!