Suzanne Collins "Hungerspelen" gavs ut 2008 (totalt blev det tre böcker och fyra filmer) och skapade ett bestående avtryck. Serien seglade snabbt upp som en modern klassiker och återfinns bland litterära kanon och läslistor för skolelever. Katniss Everdeen banade väg och blev hjälte både i fiktiva Panem och den verkliga världen med sitt ifrågasättande av auktoriteter, vad som definierar oss människor och vad man är beredd att ge upp för sin frihet.
För den som längtat tillbaka till Collins universum kom år 2020 "Balladen om sångfåglar och ormar", en så kallad prequel eller föregångare sett till handlingen men som ges ut efter tidigare böcker (den utspelar sig 64 år innan "Hungerspelen"-trilogin). Nästa vecka är det premiär för filmen, där vi möter president Snow under sin ungdom och får en mer nyanserad bild av den senare så ondskefulle mannen.
Under Nordisk barnebokkonferense i våras diskuterade jag ungdomslitteraturens förkärlek för dystopier med tre nordiska författare. Vi konstaterade att hur mörk verkligheten än ter sig finns det en lockelse i att det alltid kan bli värre i den påhittade världen. Samtidigt tröstas vi av att det i den hårdast reglerade fiktiva världen alltid finns goda människor som vågar hoppas på att världen ska hitta tillbaka till den empati som tycks ha gått förlorad längs vägen. När världen ser ut som den gör idag borde vi alla hålla hårt i just empatin, den behövs nu mer än någonsin. Såväl i fiktionen som i verkligheten.
3 nya dystopier
Felet med Eden
E.P. Uggla (Bonnier Carlsen)
När Ava vaknar ur sin koma befinner hon sig i Eden, ett torn ovan trädtopparna med hierarkier likt Dantes Inferno. Efter en dödlig pandemi har nästan bara unga överlevt och byggt Eden för att skydda sig från nya farsoter och hot. Uggla lyckas bygga en tät spänning med oväntade utfall i ett elitistiskt samhälle där empati ses som ett tecken på svaghet och allt som spelar roll är att vinna sina tävlingar för att bibehålla sin status.
Vintersång
Jean-Claude Mourlevat (Lilla Piratförlaget)
På två internatskolor börjar eleverna få nog av den auktoritära behandling de utsätts för och när två av dem resolut rymmer startar en kedja av händelser som leder allt närmre en uppgörelse mellan Falangens folk och motståndsrörelsen. Mourlevat ALMA-prisades med motivationen att han gestaltar eviga teman och lyckas förnya sagans traditioner i sina berättelser. Något han visar prov på i denna tidlösa kamp för frihet och människans rätt till kultur som kunnat utspela sig för hundra år sedan lika väl som idag.
Det gula skrattet
Viveka Sjögren (Opal)
Efter att Hewas mamma blivit bortförd är hon fast besluten att fly med mammans hemliga anteckningsböcker där motståndsrörelsens kamp och planer skildras. Kanske kan hon föra dem i säkerhet någonstans dit Styrets makt inte rår. Frågan är bara vart man tar vägen när omgivningen är nedfrusen i evig vinter och det verkar som att jorden aldrig ska tina upp igen. Berättartråden löper mellan det som är, det som var och så småningom till en framtid där vi inte längre kan leva på jorden annat än i upptinade zoner. Sjögren skildrar en kuslig framtid där klimatförändringar vi orsakat och dess konsekvenser tycks stå för det största hotet mot vår överlevnad.
Johanna Stenlund är boktipsare och läsfrämjare. Hon driver kontot @barnensboktips på Instagram.