M och V redo för att dela Almedalens politikscen

Vid första anblick känns det som en omaka duo, samtidigt verkar både partierna inställda på att locka en snarlik väljargrupp

Under måndagen är det Kristersson och Dadgostar som står i centrum

Under måndagen är det Kristersson och Dadgostar som står i centrum

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Almedalen2022-07-04 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under söndagskvällen kickades Almedalsveckan igång av statsminister Magdalena Andersson. Idag är det istället Moderaternas Ulf Kristersson som är i fokus tillsammans med Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, som får dela dagen. Skattesänkningar på förmiddagen och skattehöjningar på kvällen. Visbys gator kommer hysa både blåklädda människor som skanderar maktskifte och rödklädda personer som högljutt proklamerar att de rika i samhället är roten till allt ont. 

Men kanske är denna duo inte så omaka som man instinktivt tänker. Under den gångna mandatperioden har Moderaterna och Vänsterpartiet flertalet gånger gjort gemensam sak. I februari 2020 gjorde Vänsterpartiet upp med Moderaterna för att skärpa reglerna kring arbetskraftsinvandring. Vänsterpartiet tog stöd av Moderaterna för att stoppa införandet av fri hyressättning i nyproduktion och fällde därmed regeringen i juni 2021. Senast i mars 2022 ställde sig Vänsterpartiet bakom Moderaternas utskottsinitiativ för att tillfälligt sänka skatten på drivmedel för att därefter gemensamt stoppa reformen att liberalisera strandskyddet. 
 

Samtidigt verkar både partierna inställda på att locka en snarlik väljargrupp. Moderaterna försöker få tillbaka de väljare som de tappat till Sverigedemokraterna. Hårdare tag, striktare invandringspolitik och ett större fokus på lands-och glesbygd ska vara det vinnande receptet. Vänsterpartiet har också lagt om sin kurs och bytt ut klimatambitioner mot klassiska klassfrågor med ambitionen om att locka en ny väljargrupp. Deras målgrupp som i mångt och mycket bestått av progressiv innerstadsbor ska utökas till att även inkludera industriarbetare som idag röstar på Sverigedemokraterna. Båda partierna har därmed siktet inställt på Sverigedemokraternas väljare. 
 

Hur framgångsrika de kommer vara i sina respektive strategier lär skilja sig åt mellan partierna. Moderaterna lär ha lättare att locka tillbaka sina forna väljare än vad Vänstern kommer att ha med att få en helt ny väljargrupp. Det som de båda förlorar på i sina strategier är dock deras forna väljare och de flyktiga väljarna som inte är troget ett enda parti. 

I Moderaternas fall har man förlorat många av de väljare man lockade till sig 2010 och dessa lär inte återvända med den nuvarande retoriken. De missar även blockbytarväjarna i sin rädsla för att SD ska gå om dem i opinionen och därmed ägnar de sig mer åt intern kannibalism i sitt eget block än att vinna majoriteten av väljarna. Vänsterpartiet lär däremot förlora unga progressiva väljare som värderar miljö-och klimatfrågorna högt. Denna grupp lär istället vända sig till Miljöpartiet eller Socialdemokraterna. 

Hur valet går återstår att se, men det kommer onekligen bli spännande att se dessa nyprofilerade partiernas utspel under Almedalen.