Åkesson gör medvetet skada på Sverigebilden

SD:s partiledare Jimmie Åkesson visste att hans utspel i helgen skulle skada Sverigebilden och försvåra ytterligare för Nato-inträdet. Han struntade i det.

Jimmie Åkesson (SD) spär på hotbilden mot svenskar i utlandet.

Jimmie Åkesson (SD) spär på hotbilden mot svenskar i utlandet.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2023-11-27 11:40
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Alla vet att Sverigedemokraterna tycker illa om invandring och invandrare, oavsett hur många det är. Just nu tycker partiföreträdarna särskilt illa om islam, understruket av Jimmie Åkessons utspel på partiets landsdagar. Skiljelinjen mellan muslimer och våldsbejakande islamister ses därför som ointressant, eftersom det inte gynnar syftet. Idén om ständiga konflikter mellan grupper är dess DNA. Det är därför SD aldrig har intresserat sig för integrationspolitik. 

Det moderna demokratiska Sverige är känt för sin trosfrihet. Det har format vår breda sekularisering. 1952 trädde religionsfrihetslagen i kraft. Den gav var och en rätt att fritt utöva sin religion, att delta i religiösa sammankomster och att sluta sig samman med andra i religiösa gemenskaper. Sverige blev mer modernt. 

Vi förstör inte frikyrkor, moskéer eller synagogor. Vi bränner inte koraner. Vi bränner inte kors. 

Åkessons utspel fick till och med samarbetspartierna inom Tidöavtalet att säga ifrån. Statsminister Ulf Kristersson (M) gick till motangrepp, även i engelskspråkiga kanaler. Socialdemokraternas Magdalena Andersson förstärkte kritiken

Det här måste man ha med sig när Åkesson talade om att riva moskéer. Visst, där fanns en hänvisning till viss extremism, men det var inte det som hördes. SD visste att budskapet om att konfiskera och riva moskéer skulle vara det tydliga. I de egna leden, i medierna och i debatten. 

Den som vill bekämpa radikalisering och våldsbejakande rörelser använder Säkerhetspolisens verktyg mot våldsbejakande extremism. Där görs de professionella bedömningarna och därifrån leds arbetet. För det finns tyvärr fler samhällshot än våldsamma islamister i vår tid, som radikalnationalism, rasism och antisemitism. 

En stor del av hotbilderna formas via digitala kontaktytor. "Det bedömda mörkertalet av hotaktörer som befinner sig online kommer att öka avsevärt", sade Säpos Susanna Trehörning i våras. 

Säpo har dessutom varnat för att gränsen mellan våldsbejakande miljöer och icke-våldsbejakande har blivit mer otydlig. Det politiska ansvaret att göra den skillnaden skarpare är därför desto viktigare. Det sekulära samhället driver inte hat mot religioner. Det sekulära samhället omfamnar friheter, rättigheter för alla och ansvar för varandra.

Självklart gav Åkessons antimuslimska utspel också den turkiska regimen gratisbränsle för att fortsätta förhala Sveriges Natointräde. Den tidsramen var skakig redan före utspelet – och SD-ledaren gjorde det svårare. Utspelet drev ocksåhotbilden mot svenskar i utlandet. Allt detta för att SD behöver mer ved till sin interna brasa mot islam.