Åkesson utan balans i säkerhetspolitik

SD:s säkerhetspolitiska linje fanns inte.

JImmie Åkesson suddade SD:s säkerhetspolitik. I efterhand.

JImmie Åkesson suddade SD:s säkerhetspolitik. I efterhand.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-01-14 05:57
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson stod i riksdagens partiledardebatt och påstod att Centerledaren Annie Lööf hittade på om SD:s säkerhetspolitiska linje. Trots att detta framgick på partiets hemsida – och i SD:s valprogram från 2018. 

Det är en sak att ändra politik. Det händer hela tiden, över tid. En annan är att låtsas som om man inte har den politik som torgförs, eller sudda i efterhand.

SD är framodlat inom den inåtvända, aggressiva nationalismen, den som mer stänger ute än omfamnar. Den har beröringspunkter med den storryska nationalism som Putin-regimen sedan länge indoktrinerar de ryska medborgarna med. Var och en för sig. Starkast vinner. Politiken blir därefter.

Den socialdemokratiska regeringen förstår inte att bejaka en så kallad svensk Nato-option, men vill ha Sverige så nära Nato-gemenskapen att det knappt är någon skillnad. Under mandatperioden har SD däremot sagt ja till en Nato-option – till en färdig plan för bli del av försvarsalliansen. Den linjen har de fyra tidigare Allianspartierna också. 

Finland har nyligen justerat sitt fotfäste i frågan, närmare Nato. Sverige bör göra likadant. Det aggressiva vapenskramlet som Putin-regimen ägnar sig åt, utöver ockupationen av delar av Ukraina och Georgien, är skäl nog. Att stoppa rysk imperialism handlar inte om jämvikt eller balans. Det är att stå upp för också mindre staters rätt att styra över sin egen framtid, sina vänskapsavtal, försvars- och säkerhetspolitik. 

undefined
Orden som försvann.

En demokratisk allians å ena sidan – och stater som bygger vapenmakt på totalitär grund på den andra. SD:s manifest i senaste valet talade om att ”respektera balansen mellan stormakterna”. Att inte välja sida. I nutid. Samma budskap fanns på partiets hemsida till dess att det blev en pinsamhet för partiledaren i direktsändning.

<iframe src="http://www.riksdagen.se/views/pages/embedpage.aspx?did=H9C120220112pd&start=6806&end=7065" width="640" height="360" allowfullscreen="" frameborder="0" scrolling="no" title="Partiledardebatt 12 januari 2022 från Riksdagen om Partiledardebatt"></iframe>