Aktivister för allt är aktivister för inget

Politisk förändring är inte ett sociala medier-projekt för att plocka popularitetspoäng För många handlar det om frihet, liv och död.
Politisk förändring är inte ett sociala medier-projekt för att plocka popularitetspoäng För många handlar det om frihet, liv och död.

Greta Thunbergs aktivister förlorar kontrollen och går bort sig.

Ledare 2 november 2023 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Dagens generation unga har drillats till att bli aktivister för allt. Varje orättvisa måste uppbringa tonvis av sociala medier-inlägg. To take a stand, oavsett för vad det är, det är det viktigaste. Organisationen Fridays for future, en rörelse för unga som demonstrerar för klimaträtt visade i veckan prov på faran i detta, när den publicerade ett inlägg om Palestina och Israel som baserades på konspirationsteorier. Stiftelsen Expo varnade för att retoriken i detta inlägg  anspelade på teorier från  högerextrema miljöer. 

Det var knappast vad Greta Thunberg tänkte när hon tog sitt initiativ för fem år sedan. Men aktivister som inte vet varför de har en uppfattning, utan bara att de måste ha en åsikt, har tappat siktet och sitt mål. De stjälper mer än de hjälper. 

Politisk förändring är inte ett sociala medier-projekt för att plocka popularitetspoäng För många handlar det om frihet, liv och död. 

 

År 1958 i den amerikanska delstaten Virginia döms Mildred Loving och Richard Loving till fängelse för att de hade gift sig. Mildred är en svart kvinna och Richard är en vit man, något som gjorde deras äktenskap olagligt. Paret skulle nio år senare få sitt fall prövat av den amerikanska Högsta domstolen, där en enig domstol uttalade att Virginias kriminalisering var oförenlig med grundlagen. 

Paret Loving var inte aktivister som själva förvandlade varje del av sitt liv till en politisk fråga. Allt de ville var att få leva ett vanligt liv – utan hot om straff eller repressalier. Hur många av dagens unga vet varför de strösslar ut åsikter på Instagram vad målet är? Vad kommer syftet att vara när rättvisan de strävar efter är uppnådd? 

undefined
Greta Thunbergs rörelse FFF har i grunden skapat en bred plattform som har fått stor påverkan, men om mål och syfte blir luddiga och gränslösa då förlorar den sin styrka.

Det är självklart något bra att unga bryr sig om politik och social förändring. Greta Thunbergs rörelse FFF har i grunden skapat en bred plattform som har fått stor påverkan, men det oroar när många ungas föreställning av politiskt engagemang består av sociala medier-inlägg som delas vidare i all oändlighet. Att rätt åsikt blir en sociala medier-markör i stället för att debatt och meningsutbyte uppmuntras. Det är detta som riskerar att skapa sådan radikalisering som Fridays for future har visat tecken på, där konspirationsteorierna börjar lysa igenom. 

Samhällsförändring och politisk debatt är inte spel för galleriet. För många, som för paret Loving för 60-år sedan, handlar det om att kunna leva sitt liv på det sätt man önskar. Och det är oftast en svårare debatt än vad ett ensidigt Instagram-inlägg tillåter.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa