Fotbolls-EM i Tyskland går mot sitt slut efter ett mästerskap där politiken fått stå i centrum. Det europeiska fotbollsförbundet, UEFA, har försökt att hålla den på avstånd men som alltid vid stora sportevenemang smyger sig både stora och små politiska spänningar in. Fotbollen är självklart till för alla, oavsett politisk åskådning eller nationalitet, men det fungerar uppenbarligen inte att hålla idrott på internationell nivå rent från olika åsiktsyttringar. Sporten och politiken hänger samman. Att hävda något annat är enbart naivt.
Innan EM inleddes uttalade sig den franska stjärnan Kylian Mbappé om den franska inrikespolitiken. Efter det franska parlamentsvalets första omgång kallade han resultatet för en katastrof. Hans uttalanden är unika för en fotbollsspelare på den nivån. Men politiken har alltid spelat en roll för fotbollen, om än mer subtilt.
Under detta EM har flera lag fått böta för att deras supportrar gjort politiska utspel på läktaren. Även spelare har blivit avstängda för politiska gester på planen. Nu senast har det blivit storpolitik när den turkiska spelaren Merih Demiral stängts av efter att ha gjort ett tecken förknippat med den nationalistiska grupperingen Grå vargarna. Den turkiska presidenten Erdogan reste efter detta till Berlin för att stötta sitt landslag i kvartsfinalen och ambassadörer i både Tyskland och Turkiet har kallats upp till respektive regeringar för tillsägelse.
Dessa utspel, men kanske framför allt hur de hanteras av UEFA, tar mycket fokus från vad som händer på planen. Det läggs så stort fokus på att motverka politikens plats i sporten att det nästan blir fånigt. Varför är det så viktigt att det framstår som att politik inte är en del av sporten, när det framgår tydligt att det är en integrerad del?
Fotbollsspelare ska få vara fotbollsspelare, men deras agerande sker inte i ett vakuum. Många gånger blir framgångsrika fotbollsspelare nationella symboler. Supportrarnas agerande när landslagen spelar visar också att det handlar om mer än enbart spelet. Som vi sett under mästerskapen så måste fotbollen förhålla sig till politiken. Att försöka undvika det bringar nästan mer uppmärksamhet till sakerna runt omkring.
Det är dags att släppa beröringsskräcken och erkänna att fotbollen på den internationella arenan, i vart fall till viss del, har med politik att göra.