Alla ska komma hem från jobbet – vid liv

Det går inte att överdriva värdet av en säker arbetsmiljö.

Byggnadsarbetare på en arbetsplats i Solna håller en tyst minut.

Byggnadsarbetare på en arbetsplats i Solna håller en tyst minut.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2023-12-18 11:57
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När det var brandövning i den stora kontorsskrapan stod brandvakter i trapphuset och markerade samtliga som tog trapporna som "döda". Det var där den aviserade branden och röktuvecklingen var som värst. Det säkra före det osäkra ingår också i övningar. Så utvecklas säkerhetsrutiner där ingen ska missa i livsavgörande lägen. 

Trygga arbetsplatser handlar förstås om mer än akuta olycksrisker. Det finns även ett psykosocialt perspektiv, att motverka mobbning och skadlig stress också leder till allvarliga hälsorisker. Att förlora livet på jobbet eller på grund av jobbet är lika illa. 

På kort tid har sex personer dött i arbetsplatsolyckor i Sverige. På måndagen höll därför facket Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen en tyst minut på landets byggarbetsplatser, för att minnas offren och för att visa att säkra arbetsplatser är ett gemensamt ansvar.

"Den seriösa delen av branschen ser fram emot detta", som Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggbranschen, formulerar det. Ansvarstagande arbetsgivare är, tillsammans med ett ambitiöst fackligt engagemang, grunderna till ett säkrare arbetsliv. Där det oseriösa och det vårdslösa får utrymme ökar också riskerna för att någon ska råka illa ut. Där det blir otydligt vem som bär ansvaret för att förebygga, där måste förändringar till. 

Det är ett partsgemensamt intresse, något övergripande som väger betydligt tyngre än de oenigheter som fack och företagare kan ha om lönesättningar och förmåner. Alla ska komma hem från jobbet – vid liv. Byggbranschen är den bransch som har drabbats hårdast av dödsolyckor, enligt Arbetsmiljöverkets officiella statistik för de senaste tio åren. Även transportbranschen och området jordbruk, skogsbruk och fiske har jämförelsevis många dödsolyckor. 

Mellan 2013 och 2022 miste 380 personer livet på jobbet, 348 män och 32 kvinnor. 86 av dessa dödsolyckor skedde inom byggbranschen, 77 omkom inom transport och magasinering, medan det på området jordbruk, skogsbruk och fiske var 64 dödsfall inom samma period. Riskerna inom jordbruket bör alltså nämnas i samma andetag som faror på byggarbetsplatser och i trafikmiljöer.  

I jordbruket förekommer mycket ensamarbete, ofta är det företagaren själv som verkar i det riskfyllda. På åkrarna, bland nötdjuren och i skogens hyggen eller röjningsområden, där är den ensamjobbande i ett utsatt läge. Det är långt till andras uppmärksamhet och hjälp. Varje arbetssituation har sina risker och behöver hanteras därefter, hellre en åtgärd för mycket.

En del farliga situationer uppstår i stunden, sådant som inte alltid kan förutsägas. Men det går att ha ett så noggrant säkerhetstänk som möjligt också i detta. 

Fnys därför aldrig åt en säkerhetsrond, ta din egen och dina kollegors trygghet på allvar även när det är övning. I ett skarpt läge kommer de kunskaperna väl till pass, både för att veta vad som behöver göras – och vad som inte ska göras. 

Ingen ska behöva dö i en olycka på jobbet. Det är en nollvision värd namnet och något som fack och arbetsgivare bara kan förverkliga tillsammans.