Nu börjar sommaren närma sig sitt slut och det innebär att skolstarterna är precis runt hörnet. Många elever återvänder till skolan efter en sommar med mycket bad, sol och glass. Bland de äldre skoleleverna och gymnasiestudenterna finns förhoppningsvis flera som också haft en sommar med jobb.
Vare sig det handlar om att skopa glass, vårda våra äldre eller något annat är sommarjobben en viktig erfarenhet för våra yngre. Först och främst för att en första arbetslivserfarenhet är viktig för att senare etablera sig på arbetsmarknaden. Men också för att det lär ut vikten av ansvarstagande, prestation och disciplin.
Nyligen släppte SCB en studie som innehåller en hel del intressant statistik om ungdomars sommarjobb. Till att börja med har gymnasieelever som går yrkesprogram en högre medianlön och anställningsgrad än de som läser högskoleförberedande. Kanske för att deras studier bättre matchar den typen av arbete som generellt står ungdomar till buds. Man kunde också se att de elever vars föräldrar jobbar i högre utsträckning hade sommarjobb. Detta särskilt om föräldrarna jobbar i den privata sektorn. Bland tjejer var det vanligare att ha jobbat i den offentliga sektorn.
I våras släppte Institutet för näringslivsforskning en rapport som specifikt studerat de kommunala sommarjobben. Underlaget var ungdomar som anställts i Stockholms stads sommarjobbsprogram. Med ändringen att de som har fått jobb av socioekonomiska skäl inte ingick i studien. Man fann att det gick sämre på arbetsmarknaden åren efter gymnasiet för de elever som haft kommunala sommarjobb. En av anledningarna är att de eleverna får mindre kontakt med den faktiska arbetsmarknaden.
Liknande verksamhet förekommer i många kommuner, däribland Nyköping. Det är så klart viktigt att kommunerna jobbar för att ge fler unga en fot in på arbetsmarknaden. Men det finns anledning att se över hur det görs. I stället för att pressa fram egna jobbmöjligheter vid sidan om den kommunala verksamheten borde man fokusera på att förmedla kontakt till det lokala näringslivet.
På nationell nivå skulle ett höjt grundavdrag eller sänkta arbetsgivaravgifter, kanske särskilt för unga, vara bra ställen att börja på. Då skulle företagen ha råd att anställa fler sommarjobbare. Lägre kostnader gör också att den som anställs inte behöver vara lika produktiv för att vara lönsam. Resultatet blir att trösklarna sänks och möjligheterna att utvecklas blir fler.
Gemensamt för studierna från både SCB och IFN är att kontakten med privat sektor verkar vara väldigt viktig. Både för senare framgång i yrkeslivet, men också för att lyckas få ett sommarjobb till att börja med. Klart är att det verkar finnas bättre sätt att främja detta än vad dagens kommunala insatser klarar av.