Är det någon som vill bli språkrör?

Först EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke, sedan kulturminister Amanda Lind, listan över miljöpartister som inte vill bli språkrör växer. Är det någon som vill?

Inte heller kulturminister Amanda Lind vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Är det någon som vill?

Inte heller kulturminister Amanda Lind vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Är det någon som vill?

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2020-09-07 04:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Kulturministern tackar nej till att kandidera till språkrörsposten efter Isabella Lövin. Att vara småbarnsförälder och minister räcker tycker hon. Amanda Lind var annars ett av de mest intressanta namnen i spekulationerna.

En annan tänkbar kandidat, EU-parlamentarikern och den före detta kulturministern Alice Bah Kuhnke, tackade tidigt nej, via sin pressekreterare. Inte ens om valberedningen ber om det, tänker Bah Kuhnke kandidera, var beskedet. Annars var det ju hon som lite oortodoxt meddelade redan 2018 att hon gärna vill språkrör. Men som hennes pressekreterare säger till TT: det har hänt mycket sedan 2018.  

Vem ska våga kliva in i hetluften för ett parti som pressas av såväl opinionssiffror som regeringsarbete? Den här tendensen att ingen vill kandidera öppet till ledande positioner är ju annars en långvarig socialdemokratisk tradition. I slutet av månaden vill partiets valberedning ha in nomineringarna, med målet att utse nytt språkrör i början av nästa år. 

Kanhända är det så att partisekreteraren Märta Stenevi är på väg att kandidera. Detta genom att helt ducka frågan när Kvällsposten (29/8) pressade på för ett svar: ”Du fick inte svar på den för jag svarade inte på den, och det kommer jag inte göra nu heller”.

Spekulationerna om nästa språkrör påverkas naturligtvis av vem som kommer att utses till Lövins efterträdare på miljöministerposten. Tillsättningen äger statsminister Stefan Löfven (S), rent formellt, men det finns nog ingen annan ministerpost som talar mer till partiets kärna. 

Saknas det villiga kandidater till miljöminister, ja då är MP:s undergång nära.