Att kaffet tar slut är bara början

När det gäller beredskap har vi mycket att lära, inte bara militärt sett.

Utställningen Vår beredskap - då och nu förenar krisinsikter och kunskapsnyttor över generationerna.

Utställningen Vår beredskap - då och nu förenar krisinsikter och kunskapsnyttor över generationerna.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2022-10-24 04:08
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

En morgon utan kaffe är ingen bra dag, för många i alla fall. Säg inte katastrof, låt oss vårda orden. Tänk dig då ett läge där just kaffebrist är det minsta att känna oro för. Lika lite som omaket att gå på ett utedass är något att gnälla om. Det finns stora kriser och det finns små. Ju mer förberedd man är desto bättre. 

På Stadsvakten har nu Nyköpings hembygdsförening öppnat för vandringsutställningen Vår beredskap då och nu. Den visar på beredskap inför krig och kris på ett bredare plan, inte bara det militära. När omvärlden står i brand eller krisen lamslår vardagen, då gäller det att göra det mesta möjliga av det som finns på nära håll. 

Vi talar om självförsörjning igen i samma andetag som krisberedskap. Det behövs. Under andra världskriget fick exempelvis skogen förse oss med både viskos och gengas, alltså tyg och drivmedel, allt som kunde ersätta förlorad import. När covid-pandemin avslöjade brister på förbrukningsmaterial, ja då kunde våra lokala och inhemska industrier ställa om för att få fram ansiktsskydd i plast eller munskydd av papper. 

I krisen prövas kreativiteten och lojaliteten. Utställningen om andra världskrigets beredskap påminner exempelvis om hur kvinnorna klev in på industrierna och räddade produktion, hur Lottakåren och hemvärnet backade upp vårt försvar. Men även svårigheterna som följde på att Nazityskland var Sveriges största handelspartner fram till 1944 berörs – och malmhandeln och vad Sverige fick i utbyte nämns specifikt. Den uppmärksamme ser att tyska intressen ägde lokala gruvor i Svärta och Mariebergsfältet, även om det är parenteser i det stora hela. 

Vårt ekonomiska beroende av ett Ryssland som för ett aggressivt anfallskrig mot Ukraina är – trots all gas och olja – enklare att hantera. I fredags kostade dieseln strax under 28 kronor litern.

Utställningen talar om då – och nu. Många svenskar minns andra världskriget, även om de var barn då. Ännu fler minns oljekrisen på 1970-talet. I dag har vi kriget i Ukraina och nyss tog vi oss igenom en pandemi. Hembygdsföreningens ordförande Eva Andersson påminde vid invigningen också om krisläget med den stora vattenläckan i somras och hur den slog mot Nyköping och Oxelösund. Stora och små kriser, beredskap behövs för båda.

Den här utställningen förtjänar en bred publik. Hoppas att våra lokala högstadier och gymnasier kan ta sig dit. Denna generation unga har ju redan handfast kriserfarenhet att jämföra med.