Att semestra med risk för livet

Den historiska segregationen i USA berättas om från ett annat perspektiv i en ny dokumentär.

Foto från medborgarrättsrörelsen marsch till Washington D.C i mars 1963.

Foto från medborgarrättsrörelsen marsch till Washington D.C i mars 1963.

Foto: TT/AP

Ledare2020-08-01 05:50
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Semester i coronatider har skapat ett uppsving för den traditionella bilsemestern. Under mitten av 1900-talet och framåt var bilismen på uppgång och att åka runt med bilen var sättet att färdas. Så var det även i USA, men redan från och med 30-talet började bilindustrin att explodera, vilket möjliggjorde för fler medelklassfamiljer att resa runt till olika stater för att turista. 

Route 66 är en för oss i Sverige känd amerikansk väg från öst till väst, vilket lockade folk från båda kusterna att resa. Det var dock inte utan en större kamp för sin egen överlevnad som afroamerikanska familjer bilsemestrade runt om i det segregerade USA för ett drygt halvsekel sedan. I dokumentären Green book - en överlevnadsguide som finns gratis att streama på UR Play skildras rasismen utifrån ett perspektiv som inte alltid lyfts fram när historisk diskriminering diskuteras. 

USA var fram till på mitten av 60-talet ett land med politiskt-juridiskt institutionaliserad segregation. I dokumentären får vi en genomgång om hur mannen Victor Hugo Green skapade "The Green Book" - en reseguide för afroamerikaner som ville veta var de kunde åka på semester utan att riskera att bli diskriminerade, hotade eller i värsta fall lynchade. Boken kom till efter att Green såg ett behov hos den växande afroamerikanska medelklassen att kunna resa tryggt. Boken gav rekommendationer om var de kunde äta och sova, då de flesta näringsidkare endast tillät vita kunder. Längs Route 66 fanns det ytterst få motell som tillät gäster som inte var vita, vilket även påverkade antalet olyckor på vägen, då det fanns en överrepresentation av afroamerikaner som var med i bilolyckor. Orsaken var att det saknades platser för icke-vita att vila, äta och sova, vilket då på ett negativt sätt påverkade körningen.

Att semestra i segregationens USA följde med risker för ens eget och familjens liv. "The Green Book" slutade att ges ut när segregationen avskaffades, eftersom alla - oavsett hudfärg - då fick resa och bo på samma ställen. Idag är boken ett tidsdokument likväl en påminnelse för oss alla om hur den institutionaliserade segregationen tedde sig för bara några decennier sedan. Jag rekommenderar er alla att se dokumentären om ni vill lära er mer om den amerikanska kulturens strukturella rasism, både för att lära er mer om historien, men också för att kampen om jämlikhet är lika aktuell än idag.