Att det nu talas mycket om behovet av att masstesta svenskar för coronaviruset, är en viss framgång för Moderaterna som redan i slutet av mars krävde masstester. Å andra sidan var kunskaperna om viruset då mer begränsade och Folkhälsomyndigheten svårflirtad. Det kan tränga undan annan testkapacitet som behövs mer, sade statsepedemiologen Anders Tegnell till TT.
Politik är att vilja, men också att prioritera mellan viljor. Folkhälsomyndigheten hade mer makt än oppositionsledaren.
Frågan om testbehovet fortsatte sedan att bubbla under april. I slutet av april gav regeringen nytt besked. Socialminister Lena Hallengren (S) lovade att regionerna skulle klara 100 000 tester per vecka i mitten av maj. Hittills har man nått 29 000. Statsminister Stefan Löfven (S) är nu frustrerad och säger till SR Ekot att regeringen ju har sagt till regionerna att det finns pengar, en hel testningsmiljard. Regeringen har haft all myndighetskraft till sitt förfogande, men misslyckats med dialog, budskap och ansvarskedja.
Löftet hade garanterat sin grund i en vilja att testa fler, men utan en idé om hur och vilka. Det ger intryck av bristande koll och kontroll, vilket en regering i krisläge ska akta sig noga för.
Inte heller det pekande fingret mot regionerna är en mycket till ursäkt. Hallengren och regeringen lovade utan att ha på fötterna.
Nu börjar vi se hur regionerna diskuterar en mer utbredd testning och vilka som då ska få möjlighet. Region Sörmland är på väg att låta även så kallat samhällsviktig personal utanför vården beställa egentester. Proven ska visa om man har en pågående infektion, inte om man bär på antikroppar. Det sistnämnda testet kommer att bli alltmer eftertraktat.
Det behövs en plan för det också.