Tidigare i veckan begicks ett fruktansvärt attentat av en 18-årig elev på gymnasieskolan Malmö latinskola. Två lärare på skolan attackerades och avled av de skador som de fick. Men detta är tyvärr inte första gången något liknande sker på en skola i Sverige.
Det senaste året har det alltså skett flera skolattentat bara i Skåne. Detta är en relativt ny och hemsk företeelse i Sverige, vilket gör att staten och samhället i stort har en rejäl ovana vid sådana händelser.
Det är alltså av absolut största vikt att Sverige ser till att dra slutsatser av dessa hemska händelser. Att skandera ut budskap på sociala medier om att beklaga sig över vad som skett och upprepa att detta aldrig får hända igen, kommer inte räcka. Det krävs planer och åtgärder som ökar säkerheten för personal och elever, men också förbättrar uppmärksamheten på potentiella gärningsmän.
Skolor och skolområden, i hela landet, måste vara säkra platser – från såväl våld och hot som från narkotika och annat som skadar ungas trygga plats. Att skolhuvudmän tar ett större ansvar för att garantera trygghet och säkerhet på skolans område är ett måste.
Detta kan göras på flera olika vis. Vissa skolor har i dag portkod eller lås som öppnas med hjälp av bricka. Detta i syfte att för att hålla skolan fri från obehöriga. Även om detta så klart inte är en fullständig garanti för säkerheten innanför dörrarna, är det åtminstone ett steg på vägen.
Skolor behöver bli säkra, men det behöver samhället i stort också. Att ämnet “trygghet” är på samtliga partiers läppar, efter ett år som i stort präglats av en ökad gängkriminalitet, skjutningar och andra fruktansvärda brott, är inte märkligt. Men denna, såväl faktiska som upplevda, otrygghet påverkar så klart även säkerheten för våra barn och unga.
I och med detta får inte heller politiken som bedrivs med anledning av dådet på Malmö latin endast fokusera på just skolan och skolans område. Det krävs ett bredare grepp, som både omfattar säkerheten i skolmiljöer, uppmärksammar risk och förebygger våldsdåd i samhället i övrigt.
Samtidigt får inte politiken, oavsett ideologisk riktning, inte gå i fällan där rättsstaten urholkas eller nedmonteras, till förmån för lättsmält symbol- och plakatpolitik. Det handlar inte om nå lätta resultat, utan om hållbara. Rättsstaten bör snarare stärkas, genom att satsa mer pengar på relevanta myndigheter, såväl Polisen som Åklagarmyndigheten. Det är på så sätt vi stärker större helheter i vårt samhälle och gör det mer tryggt och säkert.
I den bottenlösa sorgen efter attentatet på Malmö latin måste politiken hålla sig stark. Den har att komma till rätta med de problem som uppstått och som påverkar vår trygghet. Detta för att skolan ska vara en säker plats för alla, precis som Sverige ska vara.