270 tjänster ska bort i Region Sörmland som ett led i att få ned det stora underskottet. Beslut tas av en extrainkallad regionstyrelse nästa vecka. Det beskriver också hur många tjänster som varje verksamhet ska minska med.
Själva storleken på den övergripande neddragningen ska formellt sett bekräftas av politikerna först vid nästa regionfullmäktige. Men underlaget har redan nu lagts på bordet. Alla beslutsfattare är medvetna om vad som behöver ske.
Varje verksamhet får därmed något att förhålla sig till. Politikerna får grunna på om förändringarna och neddragningarna är vad de förväntade sig.
Vilka får gå då? Det vet vi inte än, men förslaget är en något mer detaljerad plan för hur det ska gå till. Verksamheterna utanför hälso- och sjukvården måste ta bort en större andel av sina tjänster jämfört med sjukvården. Likväl är det ändå så att två av tre tjänster som berörs finns inom sjukvården. Jämförande andel och faktiskt antal är olika sätt att beskriva en förändring.
Regiondirektören Magnus Johansson säger till SN är att det ju inte bara är att ”dra ner 267 personer och låta verksamheten se likadan ut”. För det är just det. Organisationen kommer också att behöva förändras. Med färre tillgängliga tjänster måste det tänkas om. Det som görs och måste göras inom verksamheten behöver bemannas på ett annat sätt. Det kan också bli förändringar på annat sätt, exempelvis var något görs.
Vardagskostymen blir tajtare överallt, med krav på högre effektivitet. Så är med kostnadsminskningar inom det privata näringslivet, så är det också i det skattefinansierade.
Regionen gör av med mer pengar än den har tillgång till, underskottet på nästan 900 miljoner är svårt nog. Att leva på lånade medel blir också dyrköpt över tid.
Den 31 mars i år hade Region Sörmland totalt 7 624 årsarbetare, ett mått för antalet anställda. Nästan varannan tjänst som berörs av förändringen, 130 totalt, är en vakans eller en tjänst som kommer att stå tom inom de närmaste månaderna. Vakanser är alltid lite ”lättare” att spara bort, på papperet. Men kom ihåg att det är jobb där någon har jobbat och gjort sitt, men sedan slutat av något skäl.
Det är också arbetstimmar som inte längre finns tillgängliga eller möjligen utförs av en vikarie. En del av de arbetsuppgifter som kopplas till en vakans går inte att ta bort. De måste fördelas om, på de anställda som är kvar. För en del kan det visa sig vara en större förändring, annat kan visa sig mindre.