NKI, nöjd kund index, är en intressant mätning. Den mäter företagsklimatet i en stor del av landets kommuner på ett lite annorlunda sätt än vad Svenskt Näringslivs stora mätning gör. Båda ger relevanta svar.
Därför är det extra glada miner i Trosa kommun just nu. Fullt välförtjänt, också! Den kommun som i en så pass stor mätning på ett antal olika myndighetsområden placerar sig bäst i landet av 173 kommuner, ska förstås ståta med det fullt ut. Tvåan Åmål hade lika bra resultat, följt av skånska Höganäs och Hörby med en poäng mindre.
Trosa är kanhända lite bortskämt med att placera sig väl. Men det vore att underskatta utmaningen att ligga på topp. Även om det finns väletablerade former för bemötande, service och tillgänglighet gäller det att inte tappa kraft. Det är därför som en längre tid av goda prestationer är ett gediget kvalitetsmärke.
Intressant nog tog Nyköping chansen att jubla nästan lika högt över en 48:e-placering. Det finns skäl till det. Kommunen har haft ett antal tunga år i mätningarna för företagsklimat. När den nuvarande kommunledningen formades, där Centerpartiet gjorde upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, var just ett bättre bemötande, bättre service till företag och näringsliv ett av de bärande löftena.
Under 2019 slogs på stora trumman för åtgärder för ett bättre bemötande från tjänstemannasidan. Löftet om en bättre dialog med näringslivet blev till Stora Mötesdagen i höstas. Nu gäller det inte att låta lyckan över mätningen underminera viljan att bli ännu bättre. Se på Trosa, det går.
För Oxelösunds del är det mer bistert, resultatmässigt faller kommunen tillbaka till 2017 års siffror – och landar lågt i rankningen. Det är inget att rycka på axlarna åt. Ett gott företagsklimat ger en bättre och starkare kommun.