Drönarkriget berör Skavsta och betydligt mer

När drönaren kommer på oönskat besök måste den oskadliggöras – snabbt.

Drönartekniken är i sin linda. Luftrummet kommer att tas i anspråk alltmer – också för civila och nyttiga ändamål.

Drönartekniken är i sin linda. Luftrummet kommer att tas i anspråk alltmer – också för civila och nyttiga ändamål.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-09-10 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den här gången, natten till måndag, var det Arlanda som fick neka flyg att landa, när en drönare – och dess fjärrpilot – bröt mot en flygplats särskilda skyddsregler. Därför fick Arlandaresenärer landa i Nyköping, Göteborg, Helsingfors och Köpenhamn. Behovet av och nyttan med en stark andra flygplats i huvudstadsområdet illustrerades med tydlighet. 

Nästa gång kan det bli Skavsta som drabbas. Om det var en någon som okynneskörde stod det många dyrt. Om det var en beställning från främmande makt för att störa, så var det precis vad som skedde. 

Vår förmåga att skydda mot oönskade drönarbesök hamnar i blixtbelysning. En oupptäckt drönare kan göra stor skada. En svärm kan göra ännu mer. 

undefined
Drönare används för spaning och övervakning i Ukrainas försvarskrig mot diktaturen Ryssland, men också för direkta anfall mot fordon, fastigheter och fotfolk.

Den som följer Ukrainas försvarskrig mot diktaturen Ryssland, ser hur den växande tillgången på drönare påverkar allt. De används för spaning och övervakning, men också för direkta anfall mot fordon, fastigheter och fotfolk. Obemannade, explosiva farkoster slår långt in på fiendemark. 

Fjärrstyrd krigföring är en del av försvaret av friheten för det ukrainska folket. Andra drönare – ofta med teknik från Kina – bidrar till Rysslands terror. 

Bortom slagfältet finns en gråzon av destruktiva användningsområden. Drönare kan användas för illegal övervakning och fotografering. Det kan riktas mot mer militära miljöer, men också allt från kärnkraftverk till kraftstationer, sjukhus och storindustrier. Tyvärr det nog en tidsfråga innan också explosiva drönare nyttjas för att förstöra i samhällen som inte formellt sett är i krig. 

Gråzonskriget är redan här.

undefined
Det kommer också många vardagsnyttor med drönartekniken, för transporter exempelvis. Det kräver i sin tur nya lagar och regler.

Försvarsmakten, polisen och andra säkerhetsansvariga myndigheter behöver gå fort fram med egen drönarkapacitet samt skyddsförmågor och antidrönarsystem. Regering och riksdag behöver se till att resurserna finns. 

Drönartekniken är i sin linda. Luftrummet kommer att tas i anspråk alltmer – också för civila och nyttiga ändamål. Vi måste, precis som med vägar och vattenleder, utveckla vassare lagar och regler för drönarrörelser i vardagen. Det kräver också att vi kan skydda våra kommande drönarmotorvägar från destruktiva krafter. 

undefined
Här syns en ukrainsk soldat med ett särskilt antidrönar-vapen.

Känns det som mycket på en gång? Så är det med teknikutveckling. Det gäller att springa med och hålla huvudet kallt. Vi har att göra, på många plan samtidigt, och har inte råd att vänta.