Bara skurkar vinner på långa passtider

Polisen behöver göra mer för att minska köerna till att få nytt pass.

Ledare 14 mars 2022 15:15
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Väntetiden på att få förnya sitt pass – och det är många som vill det nu när smittrestriktionerna är släppta – är lång. Det dröjer till sommaren i Nyköping. Då är inte Nyköping något extremfall. Tidigare rapporterade exempelvis Corren i Linköping om väntetider in på början av hösten. Först växte köerna i storstäder som Stockholm, vilket i sin tur skapade längre köer i näraliggande regioner. Till Nyköping kommer längtande passförnyare från såväl Stockholm som Östergötland.

Det är en vanlig tid att förnya pass så här på våren, inför sommarens resor. Två år av pandemi har gjort att många inte tittat på sitt pass på länge – och boom, effekten är därefter. Nu pågår förvisso ett krig i Europa och alla drömmar om utlandsresor kommer med en risk för vad som väntar. Även om det alltid är bra att ha ett giltigt pass. 

Rimligen borde den här snabbt växande efterfrågan på passtider ha kunnat förutspås och tagits bättre höjd för redan i verksamhetsplaneringen för våren. 2019 var det senaste "normala" reseåret. En uppdämd efterfrågan var rimligen att vänta. 

 

Köerna till nya pass är så långa att det har uppstått en svart marknad för bokade tider på sina håll. 

”Vi har kännedom om att det här förekommer. Och vi ser att tider försvinner väldigt snabbt nu. Men bokningarna är inte kopplade till en speciell person i vårt system", sade Ann-Sofie Nystrand, gruppchef på polismyndigheten i Linköping till Corren (11/3). 

Ett bokningssystem borde inte kunna missbrukas på detta sätt. Samtidigt får inte den som saknar gällande identitetshandlingar – och behöver sitt pass – stängas ute. Tills vidare får Polisen se till att göra sitt yttersta för att hantera fler passtider, dag för dag, åtminstone fram till sommarsemestrarna.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa