Bara V och MP tappar bort sig i analysen

Riksdag och regering pekar ut riktningen: ett Nato-medlemskap erbjuder den starkaste säkerhetspolitiska tryggheten för Sverige.

Ledare 13 maj 2022 15:16
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ett EU-försvar är inte möjligt. Ett Natomedlemskap är det bästa för Sverige. Den säkerhetspolitiska analys som regeringen har tagit fram i samarbete med företrädare för övriga riksdagspartier säger inte uttalat att Sverige ska gå med, men att det är det bästa för Sverige. Något ska sparas åt Socialdemokraternas söndagsbesked och det är regeringens beslut att ansöka om medlemskap. På måndag hålls ett extra regeringssammanträde.

Varje parti sköter sin interna process. Socialdemokraternas ser ut att ha varit den svåraste, eftersom ett fotbyte till ett ja till Nato går på tvären mot så mycken tidigare retorik. 

 

Det som hände den 24 februari – att en uppenbar hotbild i form av rysk aggression mot Ukraina omvandlades till ett fullskaligt anfallskrig beskrivs som den starka förändringsfaktorn. Trots alla röster som varnat för detta under längre tid. Utöver de partier som redan tidigare var för ett Natomedlemskap – före Rysslands fullskaliga angrepp på Ukraina - har både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna därefter anpassat sina fotfästen utifrån det som är. 

Ett allianslöst Sverige är inte starkt nog för att garantera sin trygghet och säkerhet från rysk aggression. Bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycker att det räcker till. Rapporten visar att MP främst oroas av samverkan med kärnvapenstater, medan V mer uttalat är emot USA och de bilaterala överenskommelser som enligt partiet hotar ”alliansfriheten”. Historien går igen, i miljöpartistisk pacifism och vänsterpartistisk anti-amerikanism. Men trots det har varken V eller MP har argument som förmår att förmildra läget.

Det ryska hotet är på allvar. En gemenskap inom Nato är den bästa och mesta tryggheten som går att få. 


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Ledare: Bohlin är den som har börjat bäst

Bohlin är den som har börjat bäst

Ledare: Ordning i skyddsrummet är bara början

Ordning i skyddsrummet är bara början
Ämnen du kan följa