Barbie är en funktion av sin tid

Frågan är om Barbie inte alltid varit, i alla fall delvis, en förkämpe för kvinnors rättigheter i samhället.

Det är inte första gången som Barbiedockan används som ett slagträ i debatten, skriver Nora Karlsson.

Det är inte första gången som Barbiedockan används som ett slagträ i debatten, skriver Nora Karlsson.

Foto: Scott Garfitt

Ledare2023-07-21 05:03
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den nya Barbiefilmen hade officiell premiär i Sverige den 21 juli. När den slutligen lanserades var filmen väldigt efterlängtad. Den har väckt stort intresse hos många och genererat kraftiga reaktioner. Det är inte bara filmens handling eller dess stjärnspäckade ensemble som diskuteras, utan filmen har även bidragit till en samhällsdebatt om könsnormer, förebilder och jämställdhet. 

Kanske var Barbies nostalgiska egenskaper den första biten av pusslet kring varför filmen blev så hajpad. Miljontals barn och vuxna över hela världen har vuxit upp med dockan. Nu skulle man äntligen få se henne komma till liv – i en modern värld. Även filmens nästan surrealistiska färgpalett bidrog till hypnotiska bilder över sociala medier.

Snabbt skiftade dock fokus från filmens egentliga innehåll till en diskussion om vad den sa om samtiden. Det är inte första gången som Barbiedockan används som ett slagträ i debatten. Under lång tid har dockan setts som en symbol av patriarkatet som utstrålar en ouppnåelig perfektion vilket gett unga tjejer och kvinnor en skev kroppsuppfattning. Men den här gången är det inte feminister som upprörs av filmen, tvärtom har den genererat kraftiga negativa reaktioner från den konservativa sfären. 

Den brittiska konservativa TV-profilen Piers Morgan kallade filmen för “ett angrepp inte bara på Ken, utan alla män”. Ken är den manliga barbiedockan som uppfattas av majoriteten som Barbies pojkvän. Särskilt poängterade Morgan filmens slogan “Hon är allt, han är bara Ken”. Provocerande kan många tycka. Men det är också en samhällskritik och ironi över det faktum att kvinnor både i verkliga livet och filmer ofta porträtteras som ett bihang till mannen. Ken var en karaktär som skapades för Barbie och vars uppgift i mångt och mycket gick ut på att hjälpa henne. Det var såhär i efter hand rätt banbrytande. Att konservativa män blir så pass upprörda över att en man, med glimten i ögat, i denna film porträtteras på det sätt som kvinnor länge gjort är talande. 

Även det amerikanska konservativa TV-konglomeratet FOX News har skällt ut Barbie för att vara för “woke”. I en panel uttryckte deltagarna att filmen var transindoktrinering. Anledningen? En transkvinna spelar doktorbarbie i filmen. Ordet de verkar leta efter är inkludering snarare än indoktrinering. De menar också att det är fel att filmen tagit Barbie och gjort henne till en feministisk symbol. En spännande sak att provoceras över eftersom hon alltid setts som motsatsen. Men frågan är om Barbie inte alltid varit, i alla fall delvis, en förkämpe för kvinnors rättigheter i samhället. Hon åkte till månen innan kvinnor i USA fick ha egna kreditkort. Hon är läkare, entreprenör och forskare. Visst fanns och finns det problematiska delar av barbiedockan, men hon är en mångfacetterad symbol.

Trots allt är Barbie bara en plastdocka skapad av människor. Vad hon är och vad hon står för avgörs av vår egen fantasi och våra tolkningar. Vilka värderingar vi lägger på henne speglar bara vår egen världsuppfattning.